2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Most az enyhítéseket ünneplőket vízágyúzták szét a rendőrök Brüsszelben - Videó

A főként fiatalok a kijárási tilalom szombati feloldását, valamint a bárok és éttermek teraszainak megnyitását ünnepelték, gyakran a továbbra is érvényes rendkívüli szabályok figyelembevétele nélkül.

Többszáz emberrel szemben intézkedtek rendőrök vasárnapra virradóra Brüsszelben, a belga főváros több helyszínén összegyűlő, főként fiatalokból álló csoportok a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási tilalom szombati feloldását, valamint a bárok és éttermek teraszainak megnyitását ünnepelték, gyakran a továbbra is érvényes rendkívüli szabályok figyelembevétele nélkül.

Belgiumban is fokozatosan oldják fel a korlátozásokat

Belgiumban szombattól feloldották az este tíz és reggel hat óra közötti időszakra fél évvel ezelőtt elrendelt kijárási tilalmat, illetve szigorú higiéniai szabályok betartása mellett újra kinyithattak a bárok és az éttermek teraszai. A rendkívüli intézkedések fokozatos feloldását jelentő, szombattól érvényes lazítások ellenére azonban továbbra is érvényes például a másfél méteres távolságtartásra vonatkozó szabály, illetve az, hogy szabadtéren legfeljebb három ember tartózkodhat együtt.

A belga sajtó vasárnapi beszámolója szerint a lazítás ünneplésére legtöbben Brüsszel Flagey nevű terén gyűltek össze, ahol az este tíz órai zárórát követően több száz fiatal maradt együtt. A szájat és az orrot takaró maszk használatának elmaradása, illetve a távolságtartási szabályok be nem tartása miatt a kiérkező rendőrök legkevesebb ötszáz fiatallal szemben intézkedtek.

A belga főváros más helyszínein legalább további száz embert köteleztek a járványügyi szabályok megsértéséért járó 250 eurós (mintegy 90 ezer forint) bírság megfizetésére.

Hrisztosz Dulkerídisz, a Flagey teret is magában foglaló Ixelles nevű kerület polgármestere vasárnap az éjszakai kijárási tilalom visszaállítását szorgalmazta, és arra figyelmeztetett, hogy a szabályok figyelmen kívül hagyása miatt újabb fertőzési hullám indulhat el. „A vasárnap hajnalban történtek végül azokat igazolta, akik a kijárási tilalom érvényben maradása mellett érveltek. Szabályokra és előírásokra van szükségünk, be nem tartásukat szankcionálnunk kell” – tette hozzá.

Így áll a járványhelyzet Belgiumban

Az illetékes belga közegészségügyi intézet vasárnapi tájékoztatása szerint a járványügyi adatok több hete csökkenő trendet mutatnak. Az elmúlt 24 órában 2980 esetben jelentettek új fertőzöttet az országban, ami öt százalékkal marad el a múlt hét végén közölt számtól. A belga kórházakba a hét folyamán átlagosan naponta 162 koronavírusos beteget szállítottak, ez 16 százalékkal alacsonyabb az előző héthez képest. Kórházban jelenleg 2018 embert kezelnek koronavírus-fertőzéssel, szemben a hét közepén jelentett 2482-vel szemben. Közülük 706 beteget ápolnak intenzív osztályon, számuk szerdán 757 volt. Naponta átlagosan 37 ember halt meg a vírus okozta Covid-19 betegségben és szövődményeiben, 6,1 százalékkal kevesebben, mint egy hete.

A járvány kezdete óta 24 511-en haltak meg a fertőzés szövődményeiben és 1 014 351-en fertőződtek meg az új típusú koronavírussal Belgium-szerte.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató