2021. június 20. - Rafael
EUR : 355.38
USD : 298.31
Időjárás ikon31°19°

Oroszország kiutasított egy román diplomatát

Oroszország kiutasította a román katonai attasé helyettesét válaszul arra, hogy Bukarest korábban így járt el egy orosz diplomatával szemben - jelentette be kedden az orosz külügyminisztérium.

"Május 11-én bekérették Cristian Istrate román nagykövetet az orosz külügyminisztériumba, és jegyzéket nyújtottak át neki, amelyben nemkívánatos személynek nyilvánították G. Iliescu századost, a román nagykövetség katonai attaséjának helyettesét. Az említett személynek 72 órán belül el kell hagynia az Oroszországi Föderáció területét" - közölte a tárca. Hozzátette: az intézkedés válasz arra, hogy április 26-án a román fél "teljességgel alaptalanul" kiutasította a bukaresti orosz nagykövetség katonai attaséjának helyettesét.

Románia április végén közölte, hogy a bukaresti orosz nagykövetség katonai attaséjának helyettese nemkívánatos személlyé vált Romániában, mert tevékenysége sérti a diplomáciai mentességekről és kiváltságokról szóló, 1961-es bécsi egyezményt. Az orosz diplomata kiutasításának konkrét okát nem közölte.

Csehország április 17-én jelentette be, hogy kiutasít 18 orosz követségi alkalmazottat, akiket diplomáciai álca alatt dolgozó hírszerzőknek minősített. Prága szerint az orosz különleges szolgálatoknak közük volt egy csehországi lőszerraktárban 2014-ben bekövetkezett, két emberéletet követelő robbanáshoz. Hat másik közép- és kelet-európai ország szolidaritásból szintén kiutasított orosz diplomatákat, amire Oroszország a kölcsönösség elve alapján tükörintézkedésekkel reagált.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató