2021. június 13. - Anett, Antal
EUR : 346.08
USD : 284.44
Időjárás ikon27°17°

Uniós biztos: A tagállamoknak szolidaritást kell mutatniuk a migránsok iránt

Az Európai Unió tagállamainak szolidaritást kell mutatniuk a migránsok, elsősorban is azok iránt, akik az elmúlt napokban nagy számban érkeztek Olaszországba

– jelentette ki Ylva Johansson, belügyekért felelős uniós biztos hétfőn, az ENSZ menekültügyi főképviselőjével, Filippo Grandival közösen tartott sajtótájékoztatóján Brüsszelben.

Az uniós biztos az újságíróknak elmondta: telefonon egyeztetett Luciana Lamorgese olasz belügyminiszterrel, aki arról tájékoztatta, hogy nagyon nagy számban, kétezernél is többen érkeztek a délolasz partokhoz vasárnap, így Olaszországnak segítségre van szüksége a migránsok áttelepítéséhez.

Johansson kifejtette: az Európai Unió elvárja Törökországtól, hogy feltartóztassa az országa határain belül tartózkodó migránsokat, és befogadja azokat, akiket Görögországból küldenek vissza. Ezért cserében az EU növelné a Törökországnak juttatott menekültügyi segélyeket.

Filippo Grandi azt hangsúlyozta, hogy az ismét erősödő migrációs hullám is bizonyítja, hogy szükség van az Unió új, szeptemberben javasolt menekültügyi csomagjára, amelyet az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága teljes mértékben támogat.

„Európának kiszámítható menekültügyi szabályozásra van szüksége. Ezen belül olyan tagállami mechanizmusokra is, amelyek elősegítik a veszélyes útvonalakon érkező menekültek biztonságát, és helyet kell adni azoknak a civil szervezeteknek is, amelyek a tengeri mentést végzik”

– jelentette ki Grandi. Felhívta továbbá a figyelmet arra is, hogy az erőszakos visszaküldéseket meg kell állítani, és minden, ezzel kapcsolatos jogsérelmet ki kell vizsgálni.

Grandi szerint a menekültek áthelyezése az uniós tagállamokba „a legkevesebb, amit az EU megtehet.” Mint mondta, a migránsokat befogadó, Európai Unión kívüli legtöbb ország sokkal szegényebb, mint az uniós tagországok.

Hozzátette: szükség van egy emberi jogi megközelítésen alapuló, hazatérést ösztönző mechanizmusra azokra vonatkozóan, akik nem jogosultak a menekültstátuszra, ugyanakkor meg kell teremteni a legális migráció lehetőségeit is.

Az Európai Bizottság múlt év szeptembere végén mutatta be új migrációspolitikai csomagját, amely az európai menekültpolitika újratervezését javasolja. A bizottság javaslatát jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek és a tagállami minisztereket tömörítő Tanácsnak is.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató