2021. június 20. - Rafael
EUR : 355.38
USD : 298.31
Időjárás ikon31°19°

Erősebb a Fidesz az ellenzéki összefogásnál a Medián felmérése szerint

A hvg.hu által közölt februári és áprilisi Medián-felmérés azt mutatja, hogy a megkérdezett szavazókorú népesség (a minta ezerfős, reprezentatív, a felmérést telefonon végezték) nagyobb százaléka (febr. 39, április 40 százalék) szavazna inkább a Fidesz-KDNP-re. A pártra szavazók aránya egyébként növekedett, egy százalékkal, az ellenzéki közös lista esetében azonban még ennél is jelentősebb a szavazók arányának változás:

míg az ellenzéki listára februárban csak 30 százalék voksolt volna egy most vasárnapi szavazáson, áprilisban azonban már 36 százalék mondta, hogy az ellenzéki listát választaná.

Nagyjából hasonlót mért egyébként a Nézőpont is nemrég.

Februárról áprilisra mérséklődött a Kétfarkúakra, a Mi Hazánkra szavazók és a bizonytalanok aránya is.

Jelentős a megoszlás a szavazási szándékban életkor, iskolázottság és vidék-város felosztás szempontjából is:

  • A legkisebb településeken, vagyis a községekben élők szavaznának a legnagyobb arányban (47 százalék) a Fideszre, ezzel együtt itt a legalacsonyabb az ellenzéki közös listát támogatók aránya is: csak 24 százalék. Az ellenzékre Budapesten szavaznának a legtöbben (45 százalék), míg a Fideszre ugyanitt csak 34 százalék voksolna, a megyei jogú városokban 45 százalék az ellenzéket választók aránya (a Fideszt mellett 38 százalék döntene), míg egyéb városokban 37 százalék választaná az ellenzéki összefogást, és már 40 a Fideszt.
  • Minél idősebb valaki, annál nagyobb valószínűséggel támogatja a Fideszt. A kutatási eredmények szerint míg a 18-29 évesek csak 20 százaléka szavazna a pártra, addig a 40-49 évesek már 46 százalékban szavaznának rájuk, a 65 évnél idősebbek pedig már 50 százalékban.
  • A 65 évnél idősebbek körében a legalacsonyabb a pártnélküliek aránya, sőt, közülük körülbelül annyian szavaznának az ellenzéki összefogásra (35 százalék), mint a 30-39 évesek, akik 34 százalékban voksolnának.
  • Az iskolai végzettség alapján is jelentős a megoszlás: a 8 osztályt vagy szakmunkásképzőt végzettek szavaznának a legnagyobb arányban (53 százalékban) a Fideszre, míg a főiskolát, egyetemet végzettek körében csak 31 százalék szavazna rájuk, 46 százalék pedig az ellenzéki összefogásra.
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató