2024. március 01. - Albin
EUR : 393.89
USD : 363
Időjárás ikon11°10°

Megállapodott a moslék: online és személyesen is lehet majd szavazni az előválasztáson

Kedden véglegesítették az előválasztás szabályait az ellenzéki pártok. Itt vannak a részletek.

Mind személyesen, mind online részt lehet majd venni az ellenzéki előválasztáson - erről állapodtak meg kedden az ellenzéki pártok vezetői. A fejleményről közös közleményben számolt be a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd.

Azt írták, hogy ezzel a helyére került a kirakó utolsó darabja is, és hogy az előválasztással visszahozzák a demokratikus versenyt a Fidesz által kiüresített választási rendszerbe.

Az előválasztást idén ősszel tartják:

az első forduló 2021. szeptember 18-26. között, a második forduló október 4-10. között lesz.

A második fordulót csak a miniszterelnök-jelölt kiválasztása esetében tartják meg, ide az első fordulóban legtöbb szavazatot kapott három jelölt jut tovább. A választókerületi jelöltekről az első fordulóban döntenek a szavazók.

Aki jelölt lenne az előválasztáson, annak július 26. után kell jeleznie indulási szándékát, valamint augusztus 23. és szeptember 6. között meg kell szereznie a megfelelő számú ajánlást (ez a miniszterelnök-jelölt esetében országosan 20 ezer ajánlást, egyéni jelöltek esetében 400 helyi ajánlást jelent).

Az előválasztáson azok a 17 évesek is részt vehetnek, akik a 2022-es országgyűlési választásokig betöltik a 18. életévüket.

A jelölteknek nyilatkozniuk kell arról, hogy a Parlamentbe kerülés esetén melyik párt frakciójához fognak csatlakozni a hat közül (illetve a kiválasztott frakciók is megadják a jelöltnek a befogadó nyilatkozatot).

A szavazóknak nem csak a szavazásra, de az előregisztrációra is lehetőségük lesz, mind online, mind személyesen.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató