2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Botrány: fehér férfi szinkronizált fekete transzneműt

Az Universal Pictures bocsánatot kér, mert fehér férfi színészt vett igénybe Laverne Cox szinkronjához az „Ígéretes fiatal nő” olasz változatánál.

A Universal Pictures Italy által május 6-án közzétett filmről készült promóciós klipben Laverne Cox karaktere, Gail kifejezetten férfias hangon szólalt meg. A színész(nő) által alakított karakternek Roberto Pedicini olasz szinkronszínész kölcsönözte kifejezetten mély hangját. Az olasz nézők felháborodásuknak adtak hangot a közösségi médiában, és arra kényszerítették a stúdiót, hogy változtassa meg a hangot.

Elhalasztották a bemutatót

A Universal elhalasztotta Emerald Fennell Ígéretes fiatal nő című bosszútrillerének helyi megjelenését, amely május 13-án került volna az olasz mozikba, mert Laverne Cox karakterét újra kellett szinkronizálni egy női hanggal. A stúdió más területeken, így Spanyolországban és Németországban is újraszinkronizálja a film ottani verzióit, mert ezen országokban is férfi színészt használtak Cox szinkronizálására.

A The Guardian-nak adott nyilatkozatában az Universal Pictures International (UPI) szóvivője elmondta, hogy a stúdió „mélyen hálás a transzneműek közösségének azért, hogy olyan elfogultságra nyitották fel a szemünket, amelyet sem mi, sem az iparágunkban sokan nem ismerték fel korábban. Bár e hiba mögött nem volt rosszindulatú szándék, szorgalmasan dolgozunk annak kijavításán. Megkezdtük Ms. Cox hangjának lecserélését női színészekkel nemzetközi bemutatóink esetében, és a megjelenési dátumokat is elhalasztjuk, hogy biztosítani tudjuk a helyes verziót.”

Az UPI kijelentette:

sajnáljuk, hogy fájdalmat okoztunk, de hálásak vagyunk azért, hogy ezáltal kezelni tudjuk a helyzetet, és megakadályozhatjuk, hogy hasonló hibák a jövőben megismétlődhessenek”.

Otromba támadásnak minősíti a transzközösség a történteket

A The Guardian-nak adott interjújában Vittoria Schisano, olasz transznemű színész és szinkronszínész „szimpla erőszakos cselekedetnek” nevezte a választást, leszögezve, hogy annak ellenére sem keresték meg, hogy korábban már szinkronizálta Cox-ot a Netflix A tizennegyedik módosítás: Amerika harca a szabadságért című dokumentumfilmjében.

Az olasz Twitter-felhasználók megjegyezték, hogy ez nem az első eset, hogy Cox karakterének férfi hangot adnak Olaszországban. A Narancs az új fekete (Orange in the New Black) című sorozatban az általa alakított karakter hangját Andrea Lavagnino, egy férfi művész kölcsönözte, aki Cox-ot a The Mindy Project és a Doubt szerepeiben is szinkronizálta Olaszországban. 

Tavaly év végén több európai országban is felmerült problémaként a Pixar Soul című animációs filmje kapcsán, hogy a főszereplőt, Joe Gardnert, a Pixar történelmének első fekete főszereplőjét – akinek az eredetiben Jamie Foxx adta a hangját – fehér színészek szinkronizálták több országban, többek között Dániában, Németországban és Spanyolországban is.

 

 

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató