2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Horn Gábor: Orbánék után ki kell szabadítani a politika fogságából tanárt, diákot, szülőt

Szerinte jelenleg az iskola azt szolgálja, hogy ne legyen élet a NER-en kívül, ellenőrzés, be­avatkozás, megfigyelés nélkül.

A Magyar Narancsban a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke ezúttal tanárként ír az Orbán-kormány közoktatás ellen elkövetett bűneiről, a jóvátételről. Annak feltétele, hogy jövőre leváltsák a Fideszt, amelynek az oktatáspolitika csak a hatalomgyakorlás eszköze.

Horn Gábor szerint jelenleg az iskola azt szolgálja, hogy ne legyen élet a NER-en kívül, ellenőrzés, be­avatkozás, megfigyelés nélkül.

Az iskola, a diák és a tanár a politika foglya, a családoknak nincs hova menekülni, a tanároknak pedig az arcpirító fizetés mellett a méltánytalan és megalázó elszámoltatásokat is el kell szenvedniük.

A kormány – keresztény elkötelezettségére hivatkozva –leszámolt a szektorsemleges finanszírozással, azzal, hogy az állam nem tehet különbséget diák és diák között vallási, ideológiai alapon. Iskolák tömegei kerültek a kijelölt, zömében  keresztény egyházakhoz.

Ezek „gyakran több mint kétszer annyi állami támogatást kapnak”, mint az önkormányzatoktól elvett, vagy az alapítványi iskolák. 

Az alkotmányellenes igazságtalanság miatt már a gimnáziumok csaknem fele az egyházaké, amelyek így kikerülhetetlenné váltak az elit képzésében.

A családbarát magyar kormány döntése szerint egy magyar család már azt sem döntheti el, gyermeke iskolaérett-e, van-e helye gimnáziumban. A központi akarat leszűkítette a gimnáziumi férőhelyek számát, a gyerekeket átterelve a szakképzésbe, amely azonban nem biztosít korszerű tudást. A szegényebb családokból immár esély sincs a kitörésre az alapvető ismeretek hiánya miatt.

A pedagógusoknak szakmai kérdésekbe sincs beleszólásuk. Őket  napi szinten megfélemlítik, megszégyenítik, miközben legtöbben maguk is restelkednek amiatt, amit kénytelenek lenyomni a diákok torkán. A tanárok már annak örülnek, ha saját gyermekeik nem tébolyodnak meg kollégáik mantráitól, anyagilag nem rokkannak bele, ha szüleik egészségügyi ellátásra szorulnak.

Horn Gábor szerint úgy tehetőek jóvá az Orbán-kormány bűnei, ha:

  • felszámolják a Klebelsberg Központot, visszaállítják az ökormányzatok hatásköreit,
  • 2022 szeptemberétől megszüntetik az egyházak favorizálását, visszaállítják a szektorsemleges finanszírozást,
  • kiterjesztik a pedagógusok autonómiáját, újra bevezetik a  szabad tankönyvválasztást
  • visszaállítják a tankötelezettség korhatárát 18 évre,
  • újra bevezetik a közismereti tárgyak oktatását a szakképzésben,
  • újra a szülő dönthetne gyermeke iskolaérettségéről.

Horn Gábor szerint minden, a gyerekeket érintő kérdésben legyen újra a családoké végső szó, az új oktatásirányítás vonuljon ki a családok, az iskolák életéből.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató