2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Jöhet a csúcstámadás – Varga Csaba elérte a 8000 métert

Varga Csaba harmadik nekifutásra elérte a 8000 méter magasan fekvő Déli-nyerget az Everesten. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a magyar hegymászónak egy hetet várnia kell a csúcstámadásra. A nagyváradi alpinista természetesen tartja magát az eredeti tervhez, pótlólagos oxigén és segítők nélkül, „tisztán” akar feljutni a Föld legmagasabb hegycsúcsára- írja a Magyar Nemzet.

A Kalifa Alpin Csapat hegymászója május 8-án fejezte be a második akklimatizációs körét, akkor két éjszakát töltött el 6400 méteren és szintén két éjszakát 7150 méteren, emellett összesen 7500 méterig jutott.

– A második körben 8000 méterig akartam feljutni, az úgynevezett Déli-nyeregig, és habár jól sikerült az akklimatizációm, maradt bennem hiányérzet. Úgy döntöttem, felmegyek a Déli-nyeregig, még mielőtt jönne a viharos idő, ami az előrejelzések szerint 13-ától hosszú napokra lehetetlenné teszi a mászást. Így csak két nap pihenő fért bele, és feszített tempóban kellett másznom. Május 11-én újra elindultam felfelé és még aznap elértem a 6400 méteren kiépített 2-es tábort, majd éjszakai indulással 12-én megmásztam a Lhoce-jégfalat, s felértem a Déli-nyeregbe, ami 7950-8000 méteren van. Ezután vissza is tértem a kettes táborba, ahol még egy akklimatizációs éjszakát eltöltöttem. Ma pedig leereszkedtem az alaptáborig. Úgy érzem az akklimatizációm így már teljes, mindent megtettem azért, hogy valós eséllyel vágjak neki a csúcstámadásnak – mondta Varga Csaba, akit a Déli-nyeregben már rendkívül erős szél fogadott.

 

Világsztárok szintjén

– Csaba fantasztikus teljesítményt nyújtott, a jelenleg szintén az Everest „tiszta”, pótlólagos oxigén és serpa segítők nélküli megmászásával próbálkozó két világsztár, Kilian Jornet és David Göttler tempójával haladt a 8000 méteres magasságban található Déli-nyeregig, ráadásul mászótárs nélkül csinálta végig ezt az akklimatizációs kört is. Ez a magasság már a halálzóna kapuja, innen még 849 vertikális méteren keresztül vezet az út a cél felé, amelynek minden centiméteréért meg kell küzdeni, hiszen a levegő oxigéntartalma itt már 70 százalékkal kevesebb, mint tengerszinten. Azonban Csaba eddigi teljesítménye és az, hogy 8000 méteres magasságban is erős, határozott volt a hangja, amikor műholdas telefonon beszéltünk, nagyon biztató – foglalta össze az expedíció eddigi tapasztalatait Sarhan Omar, a Kalifa Alpin Csapat vezetője.

Egy hét kényszerpihenő

Az erdélyi magyar hegymászó az akklimatizáció során így összesen egy éjszakát töltött el 6000 méteres, hét éjszakát 6400 méteres és két éjszakát 7150 méteres magasságban, illetve egyszer érintette a 7500, egyszer pedig a 8000 méteres magasságot. Ezzel befejezte az akklimatizációt és következhet a csúcstámadás. Az előrejelzések szerint a mai naptól legalább egy héten keresztül kedvezőtlen időjárás következik, legközelebb időjárási ablak a csúcsmászáshoz május 20. környékén nyílhat.

A Kalifa „Tisztán” Magyar Everest Expedíció 2021 célja, hogy Varga Csaba első magyarként, teljesítményfokozók (teljesítménynövelő szerek és pótlólagos oxigén) nélkül, „tisztán” mássza meg a 8849 méter magas Everestet. Emellett az alpinista önállóan, magashegyi teherhordók segítsége nélkül mozog a hegyen, a felszereléseit is saját erőből juttatja fel a magaslati táborokba.

 

(Magyar Nemzet)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató