2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Putyin és az ENSZ-főtitkár is az erőszak leállítására szólított fel a Közel-Keleten

Vlagyimir Putyin és Antonio Guterres is az erőszakcselekmények leállítását sürgette az izraeli-palesztin konfliktusban.

Az erőszakcselekmények leállítását és a civil lakosság védelmét szorgalmazta az izraeli-palesztin konfliktusban Vlagyimir Putyin orosz elnök és António Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön tartott videókonferenciáján – közölte a Kreml sajtószolgálata.

„Az izraeli-palesztin konfliktus elmérgesedésének a kérdésében megállapították, hogy elsődleges fontosságú a mindkét oldalon tapasztalható erőszakcselekmények leállítása, a civil lakosság biztonságának szavatolása” – áll az orosz elnöki hivatal közleményében. A két politikus újból megerősítette elkötelezettségét a kétállami megoldás mellett az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatai, illetve az általánosan elfogadott nemzetközi normák alapján.

Hétfő óta dúl a rakétaháború

Izrael és gázai szélsőséges iszlamista szervezetek között hétfőn rakétaháború robbant ki, miután Jeruzsálemben összecsapások zajlottak palesztinok és izraeli biztonságiak között az iszlám vallás Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetnél.

A gázai egészségügyi minisztérium legalább 83 halottról számolt be az erőszakhullám hétfői kezdete óta.    

A Kreml tájékoztatása szerint Guterres és Putyin egyéb regionális konfliktusokat is megvitatott. A polgárháborús Szíriával kapcsolatban megállapodtak abban, hogy fokozni fogják a menekültek visszatérésére és a közel-keleti állam gazdaságának, illetve infrastruktúrájának az újjáépítésére vonatkozó erőfeszítéseiket.    

Putyin a beszélgetés során hangsúlyozta, hogy országa kész továbbra is szorosan együttműködni a világszervezettel,

illetve annak szakosodott szervezeteivel a koronavírus járványa elleni küzdelemben. Hozzátette, hogy a járvány megfékezése érdekében szükség van a kollektív erőfeszítések fokozására. Az orosz elnök egyben kiemelte az ENSZ egyedülálló szerepét, és szorgalmazta a szervezet nemzetközi kapcsolatok terén folytatott tevékenységének erősítését.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató