2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Megszólalt az EU: von der Leyent aggasztja a palesztin-izraeli konfliktus

Az Európai Uniót komolyan aggasztja az Izraelben és a Gázai övezetben kialakult konfliktus, és elítéli a Hamász iszlamista szervezet támadásait a civilek lakta területek ellen – írta pénteki Twitter üzenetében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki egyben az erőszak azonnali beszüntetésére szólított fel.

Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője a feszültség enyhítésére szólította fel a feleket. Gabi Askenázi izraeli külügyminiszterrel folytatott csütörtök esti telefonbeszélgetését követően közölte, hogy az EU kiáll Izrael biztonsága mellett.

Pénteki Twitter üzenetében, Margaritísz Szkínász az Európai Bizottság európai életmód előmozdításáért felelős biztosa, a testület alelnöke, komoly aggodalmának adott hangot a zsidó közösségek ellen több európai tagállamban a napokban elkövetett támadások miatt. „Ezek egyértelműen antiszemitizmusból fakadó cselekedetek voltak, amelyeket határozottan el kell ítélnünk” – írta.

Hozzátette: „kiállunk az európai zsidó közösségek mellett, és felszólítjuk a tagországokat, hogy tegyenek meg mindent védelmük érdekében. A biztos szerint Németországban, Spanyolországban, Ausztriában és Nagy-Brittaniában, az izraeli-palesztin konfliktus újbóli kiéleződése miatt növekedésnek indult az antiszemita incidensek száma.

Izrael és a gázai szélsőséges iszlamista szervezetek között hétfőn kezdődött rakétaháború, miután Jeruzsálemben összecsapások történtek a palesztinok és az izraeli biztonságiak között az al-Aksza mecsetnél. Az izraeli sajtó közlése szerint, csütörtök éjjel 190 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izrael felé, míg az izraeli hadsereg mintegy ezer lövedéket indított az övezetben található célpontokra. Izrael-szerte, de elsősorban a vegyesen, zsidók és arabok lakta városokban lincselésszerű etnikai támadások történtek zsidók és arabok ellen, és erőszakos, olykor fegyveres csoportok is összecsaptak.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató