2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Erdogan: Elátkozom az osztrák államot, amely izraeli zászlókat függesztett ki a kancellár hivatalára

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn éles szavakkal bírálta és elátkozta Ausztriát, amiért szolidaritást vállalt Izraellel a zsidó állam és a radikális iszlamista Hamásszal kialakult konfliktusban. A török kormányfő arra reagált, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár és Alexander Schallenberg külügyminiszter pénteken elítélték a Gázai övezetből Izrael területét érő rakétatámadásokat és szolidaritásuk jegyében izraeli zászlókat vontak fel a kancellár hivatalának és a külügyminisztérium épületére.



Schallenberg ezt Ausztria terrorizmussal szembeni következetes kiállásával indokolta. Az Európai Unió terrorszervezetként tartja nyilván a Gázai övezetet irányító Hamászt. Az ankarai külügyminisztérium a nap folyamán elutasította Karl Nehammer osztrák belügyminiszter Törökországot bíráló kijelentéseit. Nehammer hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Ankara dicstelen szerepet játszik az izraeli-palesztin konfliktusban tovább mérgesítve az amúgy is kiélezett helyzetet.

Elátkozom az osztrák államot, amely izraeli zászlókat függesztett ki a kancellár hivatalára. Egy terrorista ország zászlóinak kifüggesztése az állami intézményekre egyet jelent a terror támogatásával. Ausztria biztosan azt akarja, hogy a muszlimok fizessék meg az árát annak, hogy népirtást követett el a zsidókkal szemben

– hangoztatta Erdogan, akit a CNN Türk állami televízió idézett.

A többi ország, amely támogatásáról biztosította Izrael Gázai övezetben folytatott tevékenységét, olyanként fog bevonulni a történelembe, aki segítséget nyújtott gyerekek lemészárlásához.

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint hétfőn este Libanon felől hat lövedéket lőttek ki Izrael északi részére, de ezek nem jutottak túl a határon. A történtek miatt légvédelmi riadót fújtak Izrael északi településein. A zsidó állam tüzérségi csapással válaszolt. Libanoni biztonsági források szerint a lövedékeket Izrael ellen az arab ország déli részéről indították.

Hozzátették, hogy az izraeli tüzérség nagyjából 22 lövéssel válaszolt. Egyelőre nincsenek jelentések károkról, illetve esetleges áldozatokról. Megfigyelők szerint a történtek nem is jelzik egy újabb front nyitását az elmérgesedő izraeli-palesztin konfliktusban. Az elmúlt napokban kiéleződött a feszültség a Közel-Keleten, és Kelet-Jeruzsálemben összecsapásokra, tüntetésekre került sor. Ezt követően rakétaháború tört ki a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet és Izrael között. A konfliktus fellángolása miatt többször összehívták az ENSZ BT-t is, de az eddigi ülések rendre eredménytelenül értek véget.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató