2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Itt a meglepetés: a lezárások ellenére is nőtt a gazdaság

A vártnál sokkal jobban teljesített a magyar gazdaság. Kiderült, hogy a bruttó hazai termék (GDP) 2021 első negyedévében az előző negyedévvel összevetve 1,9 százalékkal nőtt. A Központi Statisztikai Hivatal szerint a bővüléshez leginkább az ipar, a pénzügyi, biztosítási tevékenység, valamint az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág járult hozzá.



Ha az éves összevetést nézzük, akkor a gazdaság teljesítménye 2020 azonos időszakához képest a nyers adatok szerint 2,3, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott mutatók szerint 1,8 százalékkal csökkent. Ez is kedvező meglepetés, mert az elemzők előzőleg nagyobb visszaesést vártak erre az időszakra.

– Éves alapon az elemzők nagy része 3,5-4 százalékos visszaesést várt, azonban a tényadat ennél kisebb, 2,3 százalékos visszaesést jelez, míg negyedéves alapon még bővült is a GDP. Ez azt jelenti, hogy a gazdaság egyre inkább idomult a korlátozásokhoz, sok érintett ágazat megtanult azzal együtt élni, így az a vártnál kevésbé fogta vissza a gazdasági teljesítményt – kommentálta a számokat Regős Gábor.

A Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője jelezte: az ágazatok teljesítménye nagyon különbözően alakulhatott. A turizmus vélhetően továbbra is visszafogta a gazdasági teljesítményt, míg például az ipar, illetve néhány szolgáltató ágazat javuló teljesítménye fékezte a visszaesést.

– A kedvező adat mutatja a gazdaság vártnál jobb ellenálló- és újrainduló-képességét is, ami azt eredményezheti, hogy a gazdasági növekedés az év egészét tekintve a korábban becsültnél nagyobb, öt százalék körüli lehet.

Ebben szerepe lehet a pandémia alatt felhalmozódott megtakarításoknak, illetve ezek elköltésének, és számít az is, hogy a nemzetközi turizmus milyen gyorsan tud újjáéledni – tette hozzá az elemző.

– A nullát meghaladó, szerény növekedésre számítottunk az ipar teljesítménye miatt, de az 1,9 százalékos negyedéves többlet bőven felülmúlja a várakozásainkat – nyilatkozta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. – Az év elején még 4,5 százalék körüli növekedést vártunk 2021-re, igaz, már láthatóak voltak olyan tényezők, amelyek pozitív meglepetést vetítettek előre. A friss adatok alapján pedig valószínűsíthető, hogy az GDP az idén – éves összevetésben – bőven öt százalék feletti növekedést ér el.

– Jóval a várakozásokon felül kezdte az évet a magyar gazdaság

– mondta mai sajtótájékoztatóján Budapesten a pénzügyminiszter.

Varga Mihály az adatokból arra következtetett, hogy a gazdaság jól hasznosította a kormányzati támogatásokat, és alkalmazkodott a kihívásokhoz, így a korlátozások kevésbé fogták vissza a teljesítményt.

– Magyarország a sikeres oltási programnak és a hatékony gazdaságpolitikának köszönhetően megkezdte a felzárkózást, ezzel lépéselőnyhöz jutott az uniós tagállamok között, és a második negyedévben az előzőnél is jelentősebb, két számjegyű növekedésre számíthat

– hangsúlyozta a távirati iroda tudósítása szerint.

Varga Mihály hozzátette: éves szinten legalább 4,3 százalékos, jövőre pedig még erőteljesebb növekedés várható, így a fellendülés gyorsabb lehet a várakozásoknál.

Forrás: Magyar Nemzet

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató