2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Elbocsájtottak egy amerikai katonatisztet, mert a fehérgyűlölet és a marxizmus ellen szólalt fel

Az amerikai űrhadseregben (Space Force) felmentettek egy alezredest, mert a szerinte az Egyesült Államokban terjedő marxizmust és az úgynevezett eltörléskultúrát bírálta egy podcast-fórumon, mondván, hogy ezek idegenek az amerikai értékrendtől.

Matthew Lohmeier alezredes a republikánusokhoz közelálló Fox televíziónak hétfőn későn este nyilatkozva elmondta: a Colorado állambeli Aurora városa melletti Buckley légitámaszponton az amerikai űrhadsereg egyik parancsnoka volt, s a katonai rangját ugyan megőrizte, de átvezényelték egy másik egységhez. Az ügy azt követően robbant ki, hogy Lohmeier szerepelt az “Információs Hadművelet” (Information Operation) című podcast-műsorban, ahol “Az ellenállhatatlan forradalom: a marxizmus célja legyőzni és megszüntetni az amerikai hadsereget” című új könyvét népszerűsítette. Az alezredes a Fox televíziónak elmondta: jelenleg is zajlik a katonai ügyészségi nyomozás, hogy megjegyzései vagy tevékenysége pártpolitikai jellegűek voltak-e. Ezt ő maga cáfolta.

Nem politikai véleménynyilvánítás az, ha az ember leleplezi, vagy bírálja  a kritikai fajelméletet vagy a marxizmust. Azért merem ezt mondani, mert a kritikai fajelmélet és a marxizmus ellentétes az amerikai értékrenddel. A kritikai fajelmélet olyan narratívákat alkalmaz, amelyek támadják Amerika alapító dokumentumait


– fejtette ki Lohmeier a Foxnak adott interjújában.

Az alezredes leszögezte:

nem politikusokat, hanem elméleteket bírál. Igenis, igyekszem pellengérre állítani a szerintem mérgező vagy veszélyes gondolatokat

– fogalmazott.

Egyben utalt Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter februárban kiadott egyik hivatalos irányelvére, amelyben a tárcavezető azt kérte a hadsereg valamennyi fegyvernemének tagjaitól, hogy szólaljanak meg, ha “megengedhetetlen viselkedést látnak vagy tapasztalnak”.

A katonai és állampolgársági eskünk kötelez arra, hogy szembeszálljunk a szélsőséges ideológiákkal

– szögezte le Lohmeier a miniszteri feljegyzést idézve.

Pontosan ezt próbálom tenni – húzta alá a Fox televíziónak adott interjújában, és ismételten a kritikai fajelmélet és a marxizmus terjedésével kapcsolatos aggodalmainak adott hangot.

Az újabban erőteljesen terjedő, úgynevezett kritikai fajelmélet szerint az amerikai társadalmat a “fehér felsőbbrendűség” és “a rendszerszerű rasszizmus” jellemzi, a fehéreknek a bőrük színéből eredően “privilégiumaik” vannak, s ez állítólag részben azzal orvosolható, ha felülvizsgálják az Egyesült Államok történetét, s kimondják, hogy az Egyesült Államokat nem 1776-ban (a brit birodalomtól elszakadást kimondó Függetlenségi Nyilatkozat elfogadásával) alapították, hanem 1619-ben (az első afrikai rabszolga Amerikába hurcolásakor). A kritikai fajelmélet ideológiája táplálja a Black Lives Matter (BLM, Fekete Életek Számítanak) nevű radikális mozgalmat is. Lohmeier alezredes a Fox televíziónak adott interjújában elmondta: a védelmi minisztérium már régóta zéró toleranciát alkalmaz mindenfajta diszkriminációval szemben, legyen az faji, nemi, politikai vagy vallási alapú. De úgy vélte: az utóbbi időben a szolgálatot teljesítő katonáknak kiküldött minisztériumi kommunikációs közlemények szerinte azt sugallják, “hogy az Egyesült Államok gonosz ország, hogy 1619-ben alapították, nem pedig 1776-ban, és hogy a fehér emberek a lelkük legmélyén gonoszak”.

Szóval ezért szálltam szembe ezekkel az állításokkal, amikor megírtam a könyvemet – hangoztatta az alezredes az interjúban. A Pentagon (védelmi minisztérium) eljuttatta a Fox televíziónak a  nyilvánosan elérhető kiképzési videófelvételeit, amelyek nem említik meg sem az ország 1619-es alapítását, sem pedig azt, hogy a fehér emberek “lelkük legmélyén gonoszak”. Lohmeier pedig nem jelölte meg pontosan, hogy melyik katonai kommunikációs közlemény tartalmazta fentieket – tudatta a minisztérium. A Pentagon azt is jelezte, hogy Lohmeier sosem kapott engedélyt a könyv megjelentetéséhez.

A Fox televízió hangsúlyozta: Matthew Lohmeier magánszemélyként jelent meg a műsorban, és nézetei nem tükrözik az amerikai védelmi minisztérium álláspontját és politikáját.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató