2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Pozsonyi evangélikus gyülekezet: LMBTQ jöhet, magyar vértanú szabadságharcos nem

Felvidéki magyarok Facebook-oldalain futott körbe, felháborodott kommentekkel kísérve egy fotó és egy hír, mely szerint május 16-án a pozsonyi Apácapálya utcai Nagytemplomban ökumenikus istentiszteletet tartottak a homofóbia és transzfóbia elleni nemzetközi emléknap alkalmából evangélikus lelkész(ek) szervezésében.

A közzétett fényképen egy LMBTQ-szivárványszínű zászlóval letakart pulpitus mögött négyen álltak össze az „ünnepi” fotózásra: információink szerint ők balról jobbra haladva Martin Kováč ókatolikus pap, František Ábel, a Pozsonyi Komenský Egyetem Evangélikus Hittudományi Kara Újszövetségi Tanszékének vezetője, Anna Polcková, a Pozsony-Óváros gyülekezet igazgató-lelkésze és Erika Sokola, a Pozsony-Óváros gyülekezet lelkésznője.

Mint a bejegyzésekben olvasható, a jótékonyságinak szánt „eseményből” befolyt adományokkal az LMBTQ-barát PRIZMA LGBT tanácsadó központ támogatását szolgálják. Eközben, mint kiderült, a mindenki mással szemben toleráns gyülekezet elutasítja Rázga Pál, az 1848-as szabadságharc vértanú lelkésze emléktáblájának a templommal szomszédos épület homlokzatára való visszahelyezését, mivel megítélésük szerint az egyébként német nemzetiségű lelkész magyar nacionalista volt.

Az eseményen – nyilván nem véletlenül – részt vevő Anna Polcková sajtóinformációk szerint azzal okozott hatalmas botrányt egyházi körökben tavaly augusztusban, hogy a szlovák Aktuality hírportálnak nyilatkozva többek között az LMBTQ-közösség támogatásáról és Jézus második eljöveteléről beszélt. Kijelentette: „Az LMBTQ-embereket diszkriminálják társadalmunkban és különösen egyházunkban. Ujjal mutogatnak rájuk, nevetség tárgyává teszik őket és gyűlölködő megjegyzéseket kapnak, ami a teljes félreértésükből fakad – abból, hogy kisebbségi szexuális orientációval és nemi identitással születtek. Ahelyett, hogy megértenénk őket, bele próbáljuk kényszeríteni őket abba, ami szerintünk helyes.”

Forrás: Vasarnap.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató