2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

"Sikeres és egyre gyorsabb" - Von der Leyen ismét az EU oltási kampányát dicsérte

Sikeres és egyre gyorsabb az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegséggel (Covid-19) szembeni védelem biztosítására közösen szervezett európai uniós (EU-) oltási kampány, az összefogás révén már másodpercenként átlagosan 30 embert oltanak be a közösségben – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön.

A brüsszeli bizottság német vezetője a Westdeutscher Rundfunk (WDR) német regionális közszolgálati médiatársaság Europaforum című rendezvényén tartott előadásában kiemelte, hogy a tagországoknak kiszállított oltóanyag-mennyiség a hét végére eléri a 260 millió adagot.

Ez azt jelenti, hogy a kampány tavaly december végi kezdete óta a felnőtt lakosság több mint 50 százalékának sikerült vakcinát biztosítani.

Mintegy 200 millió adagot be is adtak, és „a tempó tovább emelkedik” – mondta Ursula von der Leyen, kiemelve: az eddigi eredmények alapján elérhető az a cél, hogy július végére a felnőtt lakosság 70 százalékának biztosítsák az oltás lehetőségét.

Ez „majdnem ugyanaz az cél, amelyet az Egyesült Államok kitűzött, ami megmutatja, mennyire közeledtek egymáshoz oltási kampányaink”, pedig a folyamat elején az EU-ban még „irigykedve” tekintettek a gyorsabban haladó Nagy-Britanniára és az Egyesült Államokra.

Ráadásul míg „mások a teljes vakcinatermelésüket megtartják maguknak, az EU bezárkózás nélkül teljesíti oltási céljait”

– fejtette ki Ursula von der Leyen.

Rámutatott, hogy az EU a legnagyobb exportőr, már 220 millió adagot, vagyis csaknem ugyanakkora mennyiséget szállított a világ más térségeibe a Covid-19 elleni oltóanyagokból, mint amennyit lakossága védelmére felhasznál.

„Az EU a világ egyetlen térsége, amelynek sikerült a saját lakosságát ellátni és fair módon osztozni” – mondta a brüsszeli bizottság vezetője.

Hozzátette, hogy erre a „nyitottságra és méltányosságra büszkék lehetünk”.

A többi között szólt arról az éppen csütörtökön aláírt szerződésről is, amellyel a bizottság további 1,8 milliárd adag Pfizer/BioNTech-féle oltóanyagot köt le a 2021 vége és 2023 közötti időszakra. Mint mondta, ez nemcsak a világ legnagyobb szabású vakcinabeszerzési megállapodása, hanem az EU „életbiztosítása” arra az esetre, ha tartóssá válna a koronavírus-világjárvány okozta válság.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató