2021. június 21. - Alajos, Leila
EUR : 355.38
USD : 298.31
Időjárás ikon31°19°

Biden üdvözölte az izraeli-palesztin tűzszüneti megállapodást

Üdvözölte az izraeli-palesztin tűzszüneti megállapodás megszületését Joe Biden amerikai elnök. A politikus – helyi idő szerint – csütörtökön azt mondta, valódi lehetőséget lát arra, hogy megvalósuljon egy nagyobb cél, a tartós közel-keleti béke megteremtése. Biden elismerőleg szólt az egyiptomi kormány döntő szerepéről a felek közötti közvetítésben. Hozzátette, ő és a Fehér Ház vezető tanácsadói intenzíven részt vettek a tűzszünet megteremtését célzó óráról órára tartó erőfeszítésekben, hogy megállítsák a vérontást.

Az elnök kifejtette: hiszi, a palesztinok és az izraeliek egyaránt megérdemlik, hogy biztonságban és békességben éljenek, valamint egyenlő mértékben élvezzék a szabadságot, a jólétet és a demokráciát. Mint mondta, kormánya folytatni fogja a csendes, kitartó diplomáciát ennek érdekében. Joe Biden nem sokkal azután beszélt, hogy Izrael és a Hamász bejelentette, hogy péntek hajnali két órakor tűzszünet lép életbe, véget vetve ezzel a tizenegy napos háborúnak, amely széles körű pusztítást okozott a Gázai övezetben, míg Izrael nagy részén megállt az élet.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala csütörtök este közölte, hogy Izrael elfogadta az egyiptomi javaslatot a biztonsági kabinet késő esti ülése után. A Hamász gyorsan követte példáját, és úgy nyilatkozott, hogy tiszteletben fogja tartani a megállapodást. A tűzszünetet egy nappal azután jelentették be, hogy Biden szerdán felhívta telefonon Netanjahut, amelynek során a Fehér Ház tájékoztatása szerint azt mondta, a harcok jelentős enyhülését várja. Az izraeli miniszterelnök ezt követően nem sokkal egy nyilvános nyilatkozattal reagált, amelyben kifejtette eltökélt szándéka folytatni a gázai hadműveletet, amíg el nem éri célját.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató