2021. június 20. - Rafael
EUR : 355.38
USD : 298.31
Időjárás ikon31°19°

Emmanuel Macron pártja megvonta a támogatását egy muszlim nőtől, mert fejkendőt viselt

Szakértők szerint nem etikai meggyőződés, hanem politikai trükközés áll a különös döntés hátterében.

Az Emmanuel Macron francia elnök vezette Köztársaság Lendületben (La République En Marche! – LREM) megvonta a támogatását egy muszlim képviselőjelölttől, mert fejkendőt visel a párt kampányplakátjain és szórólapjain

- írja az Europre 1 rádióadó.

Stanislas Guerini, a magát centristának mondó párt szóvivője kedd reggel a RTL rádiónak adott interjújában azt mondta, hogy azért döntöttek a kizárás mellet, mert „a hivalkodó vallási jelképeknek semmi keresnivalójuk sincs a plakátokon, függetlenül attól, milyen vallásról van szó.”

Emmanuel Macron egyik közeli szövetségese és barátja, a Köztársaság Lendületben párizsi vezetője, Aurore Bergé úgy fogalmazott a döntéssel kapcsolatban,

„hogyha valaki választási jelölt, akkor az összes franciát képviselnie kell, nem csak egy közösséget vagy vallási meggyőződést.”


A dél-franciaországi Montpellierben június második felében tartanak regionális választásokat, melyen Köztársaság Lendületben négy főt indított, köztük egy muszlim nőt, Sara Zemmahit. A mérnökként dolgozó jelöltet azonban kedd este visszaléptették, mert fejkendőben látható több választási poszteren.

Macron pártjának listavezetője, Mahfoud Benali „sajnálatos döntésnek” nevezte Sara Zemmahi kizárását.A muszlim nő támogatásának megvonása egyébként hatalmas visszhangot váltott ki Köztársaság Lendületben tagjai között, és újra felélesztette a fejkendőkről és a szekularizmusról szóló vitákat. Politikai elemzők szerint a jövő évi elnökválasztáshoz közeledve egyre több ilyen és ehhez hasonló lépésre kell számítani Emmanuel Macron pártjától, mivel a politikus így kíván szavazókat magához csábítani a legnagyobb kihívójától, a bevándorlásellenes Marie Le Pen vezette Nemzeti Tömörüléstől (RN).

A következő francia elnökválasztás első fordulóját 2022. április 10. és 24. között rendezik, melyen eldől majd, melyik két jelölt mérettetheti meg magát a második fordulóban. A közvélemény-kutatások többsége a hivatalban levő köztársasági elnök, Emmanuel Macron és Marine Le Pen párharcát jelzik előre, éppen úgy ahogy 2017-ben is történt.

Forrás: Ripost

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató