2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Járványügyi korlátozások között tartják a csíksomlyói zarándoklatot

A gyakran változó, kiszámíthatatlan járványügyi szabályozások megnehezítették a külföldi zarándokok részvételét.

Járványügyi korlátozások közepette tartják Csíksomlyón a hagyományos pünkösdszombati zarándoklatot. A csíksomlyói hegynyeregbe érkező zarándokokat önkéntesek figyelmeztetik a maszkviselés kötelezettségére, és irányítják az egyes tájegységek számára kijelölt szektorok felé.

A zarándoklat szabályairól Kovács Gergely gyulafehérvári érsek tájékoztatta múlt héten a plébániákat. Mint közölte: idén nincs lehetőség az autóbuszos zarándoklatra, a hívek csak gyalog, kerékpárral, személygépkocsival érkezhettek Csíkszeredába és a város határában lévő hegynyeregbe.

Az érseki körlevél 22 ezerben korlátozta a távolról érkező zarándokok számát, és arra is kitért, hogy kitűző nélkül csak a csíkszeredaiak vehetnek részt a búcsún. Később a város és a megye elöljárói pontosították, hogy ajánlott a kitűző, de az is felmehet a hegynyeregbe, aki korábban nem szerezte meg a plébániáján keresztül a belépőt.

Szombaton a zarándokok az irataik, kitűzőik ellenőrzése nélkül léphettek be a szentmise helyszínére, ahol a családok kis csoportjai egymástól távolságot tartva foglalták el helyüket a zöld gyepen. Székelyföld megannyi településéről gyalogos zarándokok „menetoszlopai” érkeztek a helyszínre. A zarándokok többsége idén Erdélyből érkezett. A gyakran változó, kiszámíthatatlan járványügyi szabályozások megnehezítették a külföldi zarándokok részvételét.

Zarándokként vonult fel a hegynyeregbe Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese is. A helyi idő szerint 12 óra 30 perckor (közép-európai 11:30) kezdődő misét élőben közvetíti a Duna televízió.



Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató