2021. június 21. - Alajos, Leila
EUR : 355.38
USD : 298.31
Időjárás ikon31°21°

Joe Biden meggondolta magát, hajlandó találkozni Kim Dzsongunnal

Az amerikai elnök megfelelő feltételek mellett kész találkozni Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel - derült ki azon a sajtóértekezleten, amelyet Joe Biden és vendége, a dél-koreai elnök, Mun Dzse In tartott pénteken a washingtoni Fehér Házban.

Az eseményen Biden és Mun egyaránt azt mondta, céljuk, hogy megvalósuljon a Koreai-félsziget teljes atommentesítése.

Biden kifejtette ugyanakkor, "nincsenek illúziói" azzal kapcsolatban, milyen nehéz rávenni Észak-Koreát arra, hogy feladja nukleáris arzenálját, miután elődei ezen a téren kudarcot vallottak. "Mindketten mélyen aggódunk a helyzet miatt" - hangsúlyozta Biden.

Észak-Korea eddig visszautasította az Egyesült Államok diplomáciára irányuló kéréseit, amióta Biden átvette az elnöki tisztséget Donald Trumptól, aki három csúcstalálkozót is tartott az észak-koreai vezetővel. Kim mindazonáltal nem volt hajlandó feladni atomfegyvereit, de befagyasztotta azok tesztelését.

Biden kifejtette, megfelelő feltételek mellett hajlandó lenne találkozni Kimmel,

ATTÓL FÜGGŐEN, HOGY KIM HAJLANDÓ-E MEGVITATNI NUKLEÁRIS PROGRAMJÁT.

Az új amerikai elnök tanácsadói már találkoztak észak-koreai kollégáikkal annak érdekében, hogy megteremtsék a vezetők közötti tárgyalások alapjait.

Úgy fogalmazott, ahhoz, hogy találkozzon Kimmel, az észak-koreai vezetőnek vállalnia kellene, "tárgyalnak a nukleáris arzenáljáról". "Nem tenném azt, amit a közelmúltban tettek; nem adnám meg neki mindazt, amire vágyik - a nemzetközi elismerést, hogy legitimnek tekintse, és nem engedném, abba az irányba haladjon, úgy tűnjön, hogy ... komolyabban gondolja azt, amit egyáltalán nem gondolt komolyan" - mondta.

Biden megjegyzései változást tükröznek a találkozó megtartásával kapcsolatban - írta anyagában a Reuters brit hírügynökség.

A FEHÉR HÁZ MÁRCIUSBAN MÉG AZT MONDTA, HOGY BIDEN NEM SZÁNDÉKOZIK TALÁLKOZNI KIMMEL.

Biden kormánya az első hónapokban széleskörűen felülvizsgálta az észak-koreai politikát, de keveset mondott arról, hogy az új politika valójában mit tartalmaz. Amerikai tisztviselők csak annyit közöltek, hogy

BIDEN POLITIKÁJA NEM A BARACK OBAMA ELNÖK ÁLTAL KEDVELT, AZ ÉSZAKIAKKAL VALÓ KAPCSOLATFELVÉTEL ELUTASÍTÁSÁT CÉLZÓ MEGKÖZELÍTÉS LESZ, ÉS NEM A TRUMP-FÉLE VILLÁMCSŐDÜLETES CSÚCSTALÁLKOZÓ.

Biden és Mun pénteken megerősítették az országaik közötti erős szövetséget azok után a feszültségek után, amelyeket Trump politikája okozott. A volt amerikai elnök miközben gyengének bélyegezte Munt, azzal fenyegetőzött, hogy kivonja az amerikai csapatokat Dél-Koreából.

Mun Dzse In a második külföldi vezető volt - a japán miniszterelnök, Josihide Szuga után -, aki Biden januári hivatalba lépése óta ellátogatott a Fehér Házba. Biden azt mondta, hogy beszélgetésük "régi barátok" közötti megbeszélésnek felelt meg. A két vezető Kínáról és Tajvanról is tárgyalt, a közös sajtótájékoztatójukon azonban Észak-Korea kérdése dominált.

Biden elmondta, hogy a két országnak "közös megközelítése" lesz Észak-Koreával kapcsolatban. Egyetértettek abban, hogy

DIPLOMÁCIAI KAPCSOLATOKAT KÍVÁNNAK KIALAKÍTANI ÉSZAKKAL,

"hogy pragmatikus lépéseket tegyenek a feszültségek csökkentése érdekében".

Az amerikai elnök bejelentette, hogy a külügyminisztérium egyik tisztviselője, Sung Kim lesz az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottja. Sung Kim veterán koreai-amerikai diplomata, aki korábban az Egyesült Államok Fülöp-szigeteki és indonéziai nagyköveteként dolgozott. Ő vezette a Trump-Kim csúcstalálkozókat előkészítő tárgyalásokat is.

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató