2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Törvényt sértve titkolja a Jobbik Jakab Péter pénzköltését

Az Origo szerint mivel a Jobbik és a párt frakciója nem reagált az előírt 15 napos határidőn belül a Jakab Péter lehetséges költéseivel kapcsolatos közérdekű adatigénylésükre, panaszt tettek a NAIH-nál. Ezzel automatikusan eljárás indult az ügyben, melynek során a hatóság azt fogja megvizsgálni, Jakabék miért nem adták ki a kért adatokat, ami egyébként jogszabályi kötelezettségük lenne.

Április 26-án közérdekű adatigénylést nyújtottak be a a Jobbiknak és a párt parlamenti frakciójának a [email protected], az [email protected], valamint a [email protected] címekre.

A KÉRDÉSEK JAKAB PÉTER PÁRTELNÖK LEHETSÉGES KÖLTÉSEIRE VONATKOZTAK. 

A vonatkozó törvény előírja: a közfeladatot ellátó szervnek 15 napon belül válaszolnia kell a közérdekű adatokkal kapcsolatos kérelmekre, még akkor is, ha határidő-hosszabbítást kér. Mint ismert, a veszélyhelyzettel részben új helyzet állt elő.

A novemberben megjelent, és jelenleg is hatályos kormányrendelet szerint az adatok kiadása 45 napig is eltarthat, amennyiben a 15 napos határidő teljesítése "a közfeladatot ellátó szerv veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyeztetné." Ugyanakkor erről kötelező az igénylőt az igény beérkezését követő 15 napon belül tájékoztatni. Ez nem történt meg, hiszen a Jobbiktól és a párt frakciójától semmiféle választ nem kaptak. Magyarán,

JAKAB PÉTERÉK NEM TETTEK ELEGET A JOGSZABÁLYI ELŐÍRÁSOKNAK: NEM ADTÁK KI A KÉRT ADATOKAT, SŐT, MÉG CSAK NEM IS REAGÁLTAK AZ ADATIGÉNYLÉSRE. 

A történtek miatt panaszt tettek a NAIH-nál, ami egyben azt is jelenti, hogy hatósági vizsgálat indul az ügyben.

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató