2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Gratulálunk! Jákob nem csak a lájkversenyt vezeti, a parlamenti bírságlistát is

A Jobbik frakcióvezetője mintegy tízmillió forintos bírságot kapott a házelnöktől. Ez a legnagyobb összeg, amelyet valaha képviselőnek büntetésként kiszabtak azért, mert nem bírt magával a Parlamentben. Összeállította az Index, hogy ebben a ciklusban kik kaptak milliós bírságot.

9,6 millió forintra büntette Kövér László Jakab Pétert, amiért a Jobbik elnöke leficsúrozta a kormánypártiakat és a házelnököt hétfőn a parlamentben. Jakab Péter nem először húzta ki a gyufát a házelnöknél. Sorozatos alakításaiért komolyan megfizet.

Tavaly novemberben a borsodi időközi választás után egy zsák krumplit akart Orbán Viktor miniszterelnök asztalára tenni. Ezért az akciójáért 4,4 millió forintos bírságot kapott a házelnöktől. 1,2 millió forintot kapott azért, amikor elfoglalta Orbán Viktor helyét, és letakarta a szavazógombját a 2018. december 12-i ülés zárószavazásakor.  

Az első büntetést a törvény 2013. januári hatálybalépése után Szanyi Tibor kapta márciusban, miután interpellációját követően a középső ujját felfelé tartva beintett a felszólalása közben állítólag elhangzó rasszista megjegyzések miatt a Jobbik-frakciónak. 131 410 forintot kellett volna akkor csekken befizetnie. Ezt nem tette meg, ehelyett a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. Végül mintegy egymillió forint kártérítést fizetett Szanyi Tibornak a magyar állam. 

Jakab Péter rekordnagyságú büntetése előtt Tordai Bence állhatott a dobogó első fokán. 8 233 440 forintos büntetése így már csak a második helyre elegendő. A Párbeszéd képviselője az Országgyűlés 2021. március 1-jei ülésnapján az azonnali kérdések órájában Varga Mihály pénzügyminiszterhez ment oda egy kérdéssel az ülésteremben, amivel a házelnök szerint akadályozta a minisztert. Az elmúlt nyolc évben amúgy Tordai Bence kapta összegszerűen a legtöbb büntetést. 

Két, összesen 2,3 milliós büntetés is kijárt Hadházy Ákosnak ebben a ciklusban. Az egyiket azért kapta, mert 2019 őszén Orbán Viktor beszéde alatt egy táblát tartott fel „Muszáj hazudnia, mert túl sokat lopott” felirattal, a másikat pedig azért, mert „Stop propaganda” feliratú táblát lógatott Kövér László feje fölé, miközben az vezette az ülést. Egy harmadik táblára, amelyet akkor nem sikerült felmutatnia, azt írta fel, „Lónak a f...át”, ezt amúgy a kormányfő beszéde alatt fel is mutatta. 

Szél Bernadett egyébként a legtöbbet szankcionált képviselő. 1 069 200 forintot kellett azért fizetnie, mert a 2018. december 12-i ülésen több képviselőtársával elállta az elnöki és szónoki emelvény feljáratát, fizikai erővel megakadályozta, hogy az ülést vezető elnök feljusson oda. Ezután az ülésteremben sípolt és szirénázott, valamint „Külföldre megyek, mert nem túlórázhatok eleget!” feliratú táblát mutatott fel a túlóratörvény szavazásánál. 

 

Akkor több ellenzéki képviselő is kapott milliós bírságot. Az MSZP-s Tóth Bertalannak és a párbeszédes Szabó Tímeának is 1,8 millió forintot kellett fizetnie. Idén márciusban pedig a DK-s Vadai Ágnes kapott kétmilliós büntetést, mert bekiabált. 

Az Országgyűlés sajtóosztályától arra a kérdésünkre, hogy hova kerülnek a bírságok, amelyeket a házelnök kiszab, azt írták: 

a képviselői tiszteletdíj-levonásból származó összeg az Országgyűlés Hivatalának költségvetésében maradványként szerepel.
Az ellenzék parlamenti akcióiból már korábban is jócskán kijutott. Kövér László 2010 óta az Országgyűlés elnöke. Nem igazán tetszett neki, hogy a képviselők megszegik a ház szabályait, és cirkuszt csinálnak az ülésekből. A 2013 óta alkalmazott országgyűlési törvény előírja, hogy a házelnök a képviselőktől

-megvonhatja a szót;
-rendreutasíthatja és
-kizárhatja őket az ülésről;
-pénzbírságot róhat ki rájuk, de
-csökkentheti a tiszteletdíjukat is.


A fizetéscsökkentés fegyelmező eszközéhez azóta több mint százötven esetben nyúlt Kövér László, és csaknem százmillió forint pénzbírságot szabott ki. Szinte teljes egészében ellenzéki országgyűlési képviselőkre.

Még 2016-ban a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) Nagykamarája ugyanakkor másodfokon is a magyar állam ellen ítélt a korábban molinózásért megbüntetett ellenzéki képviselők ügyében. Megállapították, hogy a képviselők fellépésükkel nem zavarták meg jelentős mértékben az ülést, és kifogásolták, hogy a házelnöki döntés ellen nincs érdemi jogorvoslati lehetőség. Az EJEB szerint az ilyen szankciók a képviselők véleménynyilvánítási jogát csorbítják. A megbüntetett ellenzéki politikusoknak ugyanakkor nem ítélt meg nem vagyoni kártérítést.

 

(Index)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató