2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Transznemű sportolók reménykednek az olimpiai részvételben

Legalább kilenc transznemű személy – hét biológiai férfi és két biológiai nő – reméli, hogy indulhat a tokiói olimpiai és paralimpiai játékokon,- számol be a vasarnap.hu.


Ha bármelyikük kvalifikálja magát, és valóban versenyez, az lesz

az első alkalom, hogy hivatalosan nők versenyezhetnek férfiak ellen, és férfiak versenyezhetnek nők ellen az olimpiai játékok történetében.

Az OutSports weboldal a kilenc versenyző közül hét transznemű sportolót már be is mutatott, de állítása szerint legalább 100 nyilvánosan vállalt LMBTQ-sportoló lehet, aki versenyezhet a tokiói versenyeken. Azt, hogy transznemű személy részt vehet a nyári játékokon, vitatott, de történelmi mérföldkőnek nevezte a portál.

Amit biztosan tudni lehet, hogy a súlyemelő Laurel Hubbard – aki Gavin Hubbard néven született és 2012-ig férfiak között versenyzett – már kvalifikálta magát a női mezőnybe. Köszönhetően a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kvalifikációs szabálymódosításainak, amit a Covid-világjárványra hivatkozva hoztak meg. Az, hogy Hubbard versenyezhet-e a tokiói olimpián, még nem dőlt el.

CeCé Telfer, Egyesült Államok, atlétika – A kép forrása: CeCé Telfe, Instagram

Hubbard egyébként 35 évig élt férfiként, de soha nem jutott be a nemzetközi súlyemelésbe, csak a nemváltása után ívelt felfelé a karrierje. Az esetre hevesen reagált több korábbi női olimpikon és feminista is, ellenezve a transzneműek indulását, kiállva fair play mellett. Helytelenítette Hubbard versenyzését az egyik legismertebb transznemű híresség, Caitlyn Jenner is, aki férfiként, Bruce Jenner néven tízpróbában nyert aranyérmet az 1976-os montreáli olimpián. Jenner szerint „egyszerűen nem igazságos, hogy a transznemű biológiai fiúk lánysportokban versenyezzenek”. Ha valakinek, akkor Jennernek pedig van joga megnyilvánulni a kérdésben exsportóként és transzneműként.

Amerikában már több, mint öt állam megtiltotta a transznemű biológiai férfiaknak, hogy női sportágakban versenyezzenek. Harminc államban pedig „transzellenes törvényhozás” van folyamatban.

Nikki Hiltz, Egyesült Államok, atlétika – A kép forrása: Nikki Hiltz, Instagram

Akikről kiderült, hogy LMBTQ-sportolóként szeretnének versenyezni a nyári játékokon, a teljesség igénye nélkül:

Tiffany Abreu, Brazília, röplabda
Nikki Hiltz, Egyesült Államok, atlétika
Laurel Hubbard, Új-Zéland, súlyemelés
Robyn Lambird, Ausztrália, paraatlétika.
Ness Murby, Kanada, paraatlétika
Valentina Petrillo, Olaszország, paraatlétika
(Rebecca Catherine) Quinn, Kanada, labdarúgás
CeCé Telfer, Egyesült Államok, atlétika
Chelsea Wolfe, Egyesült Államok, BMX

 

 

(Vasarnap.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató