2021. június 20. - Rafael
EUR : 355.38
USD : 298.31
Időjárás ikon31°19°

400 migránssal a fedélzetén érkezik Olaszország felé a Sea-Watch nevű NGO

A hajó négyszáz embert szállít a fedélzetén, miközben az olasz belügyi államtitkár hétfőn azt hangoztatta, hogy a hajónak Németországban kell kikötnie. Ezzel egy időben a korábbi belügyminiszter Matteo Salvinit felmentették a rágalmazás vádja alól a Sea-Watch 3 civilhajó-kapitány Carola Racketével szemben.

Nicola Molteni, a Liga párt belügyi államtitkára közleményben hangoztatta, hogy mivel német civilszervezetről és német felségjelzésű hajóról van szó, a Sea-Eye 4-nek német kikötőben kell kikötnie a tagállamok közötti „szolidaritás és tehermegosztás” szellemében.

A civilhajó Szicília partjai felé tart, de még nem kapott kikötési engedélyt. A szervezet közösségi oldalán jelentette be, hogy hat különböző hajóról vette át az embereket a Líbiához tartozó kutatási és mentési tengeri övezetben. A Sea-Eye szervezet azt is közölte, hogy Málta nemet mondott a migránsok befogadására.

A cél újra Lampedusa

A hajó a német civilszervezet új hajója, amely áprilisban kezdte tevékenységét a Földközi-tengeren.
Lampedusa szigetére szombat és vasárnap kevesebb mint kétszázan, miután május első két hétvégéjén több mint háromezren érkeztek. A sziget migránsközpontját még nem ürítették ki teljesen, zajlik a bevándorlók azonosítása. Májusban öt olyan bevándorlót azonosítottak már, akit korábban illegális bevándorlóként vagy büntetett előélet miatt kiutasítottak.

Salvini bűnözőnek nevezte a német hajó kapitányát

Lampedusa hétfőn az olasz médiában reklámkampányt indított hangsúlyozva, hogy a sziget teljesen biztonságos a turisták számára a migrációs helyzetet tekintve, valamint egészségügyi szempontból is. Újranyitottak a szállodák és a strandok, Lampedusa a legalacsonyabb, sárga színű járványfokozatba lépett át.

A milánói bíróság elutasította a Matteo Salvinivel szembeni rágalmazás vádját.
A Liga párt vezetőjével szemben a feljelentést Carola Rackete, a Sea-Watch 3 civilhajó a kapitánya tette. Carola Rackete 2019 nyarán az általa vezetett hajóval kikötött Szicília partjain annak ellenére, hogy az akkori belügyminiszter Salvini ezt nem engedélyezte. Később Matteo Salvini többek között „bűnözőnek” nevezte a német állampolgár Racketét.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató