2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

A pedofil törvény is az Országgyűlés elé kerül

A pedofil bűncselekmények elkövetőinek szigorúbb büntetését tartalmazó törvénycsomagot nyújt be a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja az Országgyűlés elé a héten. A törvényjavaslat első pontja, hogy létre kell hozni egy kereshető nyilvántartást azokról, akik gyermekek sérelmére követtek el szexuális bűncselekményt. Kocsis Máté, a kormánypárt országgyűlési frakciójának vezetője szerint ez sok esetben meggátolhatja, hogy a pedofilok újra gyermekek közelébe kerüljenek–hívta fel rá a figyelmet a Magyar Nemzet.

A lap kiemelte, hogy  a tervezet szerint, aki gyermekpornográf tartalmat készít, terjeszt vagy felhasznál, az a magyar jog szerinti legrosszabbra készüljön. A minősített esetekben tettük egyenértékű lesz az emberrablással vagy az emberöléssel. A szigorító javaslat szerint a jelenleg kiszabható büntetéseket megduplázzák. Új minősített (tehát még súlyosabban büntetendő) esetek: ha 12 év alattival szemben követik el; ha hivatalos személyként követik el (ez a lex Kaleta); ha sanyargatást vagy erőszakot alkalmazva követik el; ha különös visszaesőként követik el.

ELTILTJÁK ŐKET SZÁMOS MUNKAKÖRTŐL

A törvényjavaslat szerint a pedofilokat minden eszközzel távol kell tartani a gyermekektől, ezért számos munkakörtől végleg el kell őket tiltani. A pedofilok nem dolgozhatnak szabadidő eltöltésével, szórakozással, sportolással kapcsolatos munkahelyen, vagyis például strandon, vidámparkban, állatkertben, sportegyesületben. Így jelentősen csökken az esélye, hogy kiskorúak közelében legyenek. A legsúlyosabb pedofil bűncselekmények nem évülnek el. Így a kiszolgáltatott helyzetben lévő gyermekek számára biztosított lesz, hogy több ideig élhessenek a felelősségre vonás lehetőségével.

AZ ÖNKORMÁNYZATI BÉRLAKÁSOKRÓL IS TÁRGYALNAK

A házelnök napirendi javaslata alapján az ülés 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd egy-egy órában interpellációk és azonnali kérdések, további 30 percben pedig kérdések hangozhatnak el. A parlament szerdán és csütörtökön folytatja e heti ülését. A képviselők szerdán kezdhetnek tárgyalni az önkormányzati bérlakások megvásárlását lehetővé tevő kormánypárti javaslatról, a zárónapon pedig a budapesti diákváros megvalósításáról és a Fudan Egyetem alapítvánnyá alakításáról is elmondhatják a véleményüket.

Forrás: MNO, PS

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató