2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Gyurcsány bizalmasa már húszmillióért hirdet az Erősítőn

Alig több mint ezer követője van a Facebookon az Erősítő nevű, nemrég indult online portálnak, és máris több mint húsz forintot költött hirdetésre a közösségi médiás felületén. A jelek viszont arra utalnak, hiába szántak rá milliókat, az egyes posztokra érkezett reakciók, kommentek száma kifejezetten alacsony.

Az ellenzéki üzeneteket közvetítő internetes felület új modellt alkalmaz, nem készít saját tartalmat, hanem vállaltan mások cikkeit, anyagait dolgozza fel, és reklámozza a közösségi médiában. Az elképzelés lényege az egyébként impresszum nélküli felületen olvasható bemutatkozás szerint a következő: Ha neked, mint olvasónak, szívügyed egy társadalmi, közéleti, kulturális téma, de nem tudod, hogyan hívhatnád fel sokkal több ember figyelmét rá, akkor jó helyen jársz, az Erősítő tud neked segíteni a hangosításban. Ez így afféle társadalmi felelősségvállalást erősítő tevékenységnek is tűnhet, ám valójában nem erről van szó.

Az Erősítőn, illetve annak Facebook-oldalán kizárólag az éppen aktuális ellenzéki narratívába illeszkedő cikkek propagálása zajlik. Jelenleg harminc független hírforrást követnek, és tervezik továbbiak bevonását. A forrásként használt lapok egy része a következő: 24, Telex, HVG, 444, Magyar Hang, Válasz Online, Szeretlek Magyarország, Átlátszó, G7, Qubit, Direkt36, Media1, Mérce, Mfor, Szabad Pécs, KecsUP, Debreciner, Veszpresszó.

Visszatérve az üzleti modellre: mostanra kidolgozták annak lehetőségét is, hogy a honlapon bárki adakozhat egy konkrét, az ellenzéki sajtóból szemlézett cikk hirdetésére. Ez csupán néhány kattintás, ám a jótékony olvasónak ehhez természetesen meg kell adnia az adatait. Az adatkezelő mindenesetre, ahogy arról korábban beszámoltunk, egy Észtországban bejegyzett cég, az Amplify OÜ, melynek ügyvezetője Dessewffy Tibor, Gyurcsány Ferenc bizalmasa. Azt is érdemes megjegyezni, hogy ezt a vállalkozást pontosan ugyanarra a címre jegyezték be tavaly decemberben, mint a többszázmilliós forgalmat bonyolító, DatAdat OÜ nevű céget. Dessewfy az utóbbi cég tulajdonosi körében is feltűnik, pontosabban annak magyarországi leányvállalatában. A DatAdat volt az adatkezelője a DK azóta letagadott, a kínai vakcinák ellen hirdetett petíciójának is. Ebből az egészből pedig egy Gyurcsányhoz köthető, intenetes befolyást gyakorló céghálózat rajzolódik ki.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató