2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

"Rendőri diszkrimináció sújtja a kisebbséghez tartozókat" - közzétettek egy EU-jelentést

George Floyd halálának évfordulóján jelent meg az a jelentés, amely azt vizsgálta: az európai országokban mennyire jellemző, hogy a kisebbségekkel szemben másképp viselkednek a rendőrök - picsogja a "független" HVG.

Az ominózus afroamerikai bűnözővel történt rendőri túlkapás miatt az USA több városában törtek ki zavargások, és most egy uniós szervezet, az Alapvető Jogok Európai Ügynöksége (EUAF) felmérte, mennyire jellemzi a rendőröket az etnikai diszkrimináció. 

Szerintük nagyon...

„A rendőrségnek több okból is joga van igazoltatni embereket, de a diszkrimináció – amelynek során például kizárólag faji, vagy etnikai alapon állítanak meg valakit a rendőrök – törvénybe ütköző cselekedet. Milyen gyakran állítanak meg embereket a rendőrök, mi történik az intézkedés során, mi a kimenete ennek és mennyire bánnak tisztességesen a megállított személlyel – ezt vizsgálta tanulmányunk – írta az EUAF. Ez az első alkalom, amikor valamennyi EU-tagállam rendőrségét össze lehet hasonlítani és meg lehet állapítani, hogy az egyenruhások miként viselkednek a polgárokkal, különös tekintettel egyes bevándorlói, illetve kisebbségi csoportokra.

Az ezen a linken elérhető vizsgálat szempontjai a következők voltak:

A rendőri intézkedések gyakorisága a tanulmány elkészítését megelőző 12 hónapban.
Milyen helyzetben állították meg az adott személyeket? (járművezetés közben, gyaloglás közben, illetve tömegközlekedési eszközön).
Mit tettek a rendőrök: kérték a papírokat, átkutatták-e a személyt, illetve a járművet?
Tisztelettel viselkedtek-e a rendőrök?
Úgy érezték-e a megállított személyek, hogy az intézkedés oka az volt, hogy valamilyen kisebbséghez tartoznak, illetve bevándorló hátterűek?


A 32 537 ember válaszára alapuló, reprezentatív felmérés főbb megállapításai:

Az EU-polgárok 14 százalékát állították meg a rendőrök a tanulmány elkészítését megelőző 12 hónapban. Ez az arány 27 százalékos a tanulmány előtti öt évre vetítve.
A legritkábban Spanyolországban (4 százalék), illetve Romániában és Máltán (7 százalék) intézkednek a rendőrök, a legnagyobb arányt – 21, 24, illetve 25 százalékot –  Írországban, Észtországban és Ausztriában mérték.

Az EU 27 tagállamában tavaly a nők nyolc, a férfiak 18 százalékát állították meg a rendőrök

Valamennyi országra jellemző, hogy a rendőrök inkább a fiatalokat, a férfiakat, illetve a magukat etnikai kisebbséghez tartozóként meghatározókat, illetve nem heteroszexuálisokat állítják meg gyakrabban. A tanulmány elkészítése előtti 12 hónapban a 16-19 éves korosztályhoz tartozók 21 százalékát állították meg a rendőrök, míg a 65 évnél idősebbek között ez az arány hat százalékos volt. Az etnikai kisebbségekhez tartozók között 22 százalékos volt az arány, míg a többségi nemzethez tartozók körében csak 13 százalékos.

Magyarországi adatok:

A tanulmány elkészítése előtti 12 hónapban a lakosság 10 százalékát állították meg, míg a romák között ez az arány 22 százalékos volt.

A teljes népességen belül az igazoltatások 82 százaléka történt úgy, hogy a megállított személy járműben tartózkodott és 15 százalék volt a gyaloglás közbeni megállítás. A romák körében ez az arány 58–40 százalék volt.

A többségi társdalomhoz tartozók 79 százaléka tartotta tisztelettudónak a rendőröket, a romák körében ez az arány 73 százalékos volt. A rendőr viselkedésével elégedetlenek aránya 4, illetve 12 százalékos volt. 17 és 15 százalék volt azok aránya, akik teljesen semlegesnek ítélték meg a rendőri viselkedést.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató