2021. június 13. - Anett, Antal
EUR : 346.08
USD : 284.44
Időjárás ikon27°17°

Semleges területen tartja első elnöki találkozóját Biden és Putyin júniusban

Június 16-án megtörténik a régóta várt csúcstalálkozó az orosz elnök, Vlagyimir Putyin, illetve az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Joe Biden között. Az elnökök a semleges svájci Genfben találkoznak majd, írja az RT.

A két elnök első személyes találkozójának hírét a Kreml is megerősítette. Genf városának kiválasztása szimbolikus, a katonai oldalaktól független svájci város ugyanis gyakran kínál harmadik félként platformot különféle találkozókhoz.

Biden és Putyin nem először találkozik élőben, de először találkoznak úgy, hogy Biden az USA megválasztott elnöke. A két vezető olyan nehéz témákkal foglalkozik majd a találkozón, mint az Egyesült Államok és Oroszország jelenlegi kapcsolatának jelentős mélypontja.

Álmos Joe néáhny hónappal ezelőtt gyilkosnak nevezte egy interjúban az orosz elnököt, hozzátette, Putyinnak vállalnia kell a következményeket, amiért megpróbált beavatkozni az elnökválasztásba. Biden kifejtette ugyanakkor azt is, hogy szerinte elég jól ismeri Putyint, és úgy gondolja, hogy az orosz elnöknek nincs lelke. Ezt egyik találkozójukon meg is mondta neki, mire Putyin csak annyit felelt, hogy akkor megértik egymást.

 Az orosz parlament alsóházának elnöke, Vjacseszlav Vologyin arról beszélt, hogy Biden Putyin megtámadásával egész Oroszországot támadja.

Biden szintén júniusban megy első tengerentúli útjára is, ekkor az Egyesült Királyságba, azt követően pedig Brüsszelbe utazik majd. Az utazás célja, hogy demonstrálja kormányának elkötelezettségét a transzatlanti szövetség iránt és megerősítse kapcsolatát a kulcsfontosságú szövetségesekkel.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató