2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Engedélyezte Szlovákia is az orosz vakcina használatát

Legkésőbb június 7-től Szlovákia is használni kezdi a Szputnyik V oltóanyagot, az orosz vakcina elfogadásáról szerdán döntött a kormány, írja az MTI.

A döntést csaknem három hónapig tartó huzavona előzte meg, Szlovákia ugyanis már március elején szerződést kötött 2 millió adag orosz vakcina megvételéről (200 ezret le is szállították), az oltást ennek ellenére viszont eddig nem használták. Az orosz vakcina beszerzése korábban kormányátalakításhoz vezető válságot is hozott az országban.

Az oltóanyagról a szlovák gyógyszerfelügyelet jó ideig nem adott ki jelentést, végül Magyarország besegítésével engedélyezték az orosz vakcinát. Szlovákiában eddig csak a Pfizer-, a Moderna- és az AstraZeneca-oltásokat használták. Az országban több mint két hónapja javulnak a járványügyi adatok, fokozatosan csökken az új fertőzöttek száma és a kórházban ápoltaké is.

Május közepén Szlovákiában véget ért a kijárási tilalom, a kormány megszüntette a járvány miatti vészhelyzetet is. Ezzel együtt vége lett a gyülekezési tilalomnak, illetve engedélyezték az egyéb tömegrendezvényeket, de azokat létszámkorláttal: az, hogy hányan vehetnek részt egyszerre egy eseményen, járásonként változik, a helyi járványügyi helyzetet tükröző besorolástól függ. A szlovákiai vendéglátóhelyek is eszerint kezdhettek ekkor működni, a bordó, piros és rózsaszín járásokban csak a teraszok nyithattak, a narancssárgákban viszont már a beltér is.

A jelenlegi adatok fényében jövő héttől a 79 járás egyike sem esik már a két legsúlyosabb besorolás alá, 65 járásban pedig már csak a narancssárga és sárga jelzés lesz érvényes.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató