2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Palesztinok tüntettek a külügyminisztérium előtt szerda délután

Egy “Izrael Auschwitzot csinál Gázában”-felirattól és “Izrael terrorista állam”-csatakiáltásoktól eltekintve békés, piknik-hangulatú esemény volt Budapesten az idei év egyik első szabadtéri külpolitikai rendezvénye, amelyen mintegy 150 ember gyűlt össze az “izraeli elnyomás” ellen és a palesztinok melletti szolidaritásért - írja a Neokohn.

Feltűnően nagy rendőri biztosítás mellett gyűltek össze az emberek szerda koraeste a budai Bem téren, ahol egy három órás tavaszi eseménynek is beillő, táncos, énekes rendezvénnyel emlékeztek a legutóbbi palesztin-izraeli konfliktusra. A

“Demonstráció a palesztin népért és az izraeli megszállás ellen”

elnevezésű eseményre a Facebookon toborozták közönségüket.

A külügyminisztérium előtti téren, Bem József szabadságharcos tábornok szobra alatt gyülekezőket a Magyarországon Élő Palesztinok Egyesületének elnöke köszöntötte. Aref Mohamed háláját fejezte ki Magyarországnak azért, mert szerinte “a magyar nép mindig is arról tett tanúbizonyságot, hogy elkötelezett a palesztin ügy mellett”.

Az aktivista ugyanakkor kiemelte, hogy csalódottan vették tudomásul Szijjártó Péter külügyminiszter “egyoldalú kiállását Izrael mellett”, amely szerinte sértő és igazságtalan a palesztinokkal szemben.

Az EU tagállamai közül egyedül Magyarország fogalmazta meg markánsan egyértelmű támogató állásfoglalását Izrael mellett.

Elégedetlenségük jeleként a magyarországi palesztinok egy petíciót juttattak el a külügyminisztériumnak, amelyben azt kérik, hogy vizsgálják felül álláspontjukat.

— ismertette a 45 évvel ezelőtt mérnöki tanulmányok miatt Magyarországot választó Aref Mohamed, aki tudósítónknak arról mesélt, hogy a mintegy 500 fős magyarországi palesztin közösségük elítéli az erőszakot. “A béke híveiként abban bízunk, hogy véget érnek az palesztinokat súlytó igazságtalan kitelepítések, és végre létrejöhet önálló államunk, és a palesztinok békességben élhetnek majd a zsidó nép mellett”.

Szerinte a Hámász vezetője, Mahmud Abbász jó munkát végez, és azon munkálkodik, hogy békét teremtsen népe és Izrael között. Arról, hogy a választásokat sokadik alkalommal elhalasztó politikus és terrorista szervezete mennyiben tehető felelőssé a legutóbbi több mint 200 halálos áldozatért, nem kívánt véleményt formálni.

Sajnálom azokat, akik eljöttek ide ellentüntetni. Szomorú, hogy nem látják azt, hogy meg vannak tévesztve. Felesleges volt nekik itt provokálni.

— vélte az itteni palesztinokat képviselő szervezet vezetője arról a TEV (Tett és Védelem Alapítvány)-aktivistákból álló 10-12 fős társaságról, akik a tér mellett gyülekeztek, velük azonos létszámú rendőri erősítéssel elkülönítve.

Az ellen-demonstrálók között volt aki izraeli zászlóval érkezett, de a két csoport között nem alakult ki semmilyen valós feszültség, ezzel együtt a rendőrség minden TEV-est igazoltatott.

A folytatás ITT TALÁLHATÓ!

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató