2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Többé már nem tilos azt állítani Facebookon, hogy ember hozta létre a koronavírust

A Facebook többé nem tiltja a felületén, hogy valaki azt állítsa, hogy a koronavírust emberek hozták létre, és úgy szabadult ki egy laborból. A közösségi oldal közleménye szerint a döntést azután hozták meg, hogy a napokban ismét vita tárgya lett a vírus eredete, írja a Guardian.



A közelmúltban több amerikai kutató is jelezte, hogy érdemes lenne vizsgálni a vírus mesterséges eredetéről szóló feltételezéseket, Joe Biden pedig szerdán arra kérte a CIA-t, hogy pörgessék fel a vírus eredetével kapcsolatos vizsgálatokat. Ezt csütörtökön Peking politikai manipulációként utasította vissza.

Mindenesetre a kirobbant viták miatt a Facebook felülvizsgálta februári döntését, amikor kitiltották felületükről az emberi eredetről szóló posztokat. Akkor a WHO-val, illetve szakértőkkel folytatott konzultációkra hivatkozva tiltottak ki több járványszkeptikus, oltásellenes véleményt is. A jelenleg is zajló vizsgálatok miatt, illetve azért, mert a vírus eredete ismét téma lett az egészségügyi szakértők körében is, többé nem szedik le a kapcsolódó bejegyzéseket és kommenteket. Ugyanakkor ez a jövőben ismét változhat, attól függően, hogy mire jutnak a szakértők.

A napokban a Wall Street Journal írt arról, hogy amerikai hírszerzési források szerint létezik olyan bizonyíték, ami a vuhani laborból kiszökő vírusra utal. A lap cikke szerint 2019 novemberében a Vuhan városában lévő virológiai labor három munkatársát kezelték influenza-szerű tünetekkel. Ugyanakkor voltak, akik kritikával illették a cikket, mivel közvetett bizonyítékokra és spekulációra épít.

A Facebook szerdán közölte azt is, hogy továbbra is eltökéltek abban, hogy kiszorítsák a vírussal kapcsolatos téves és hamis információkat a felületükről, és épp ezért szigorítottak is az irányelveken: azoknak a felhasználóknak, akik többször álhírnek minősített posztokat osztanak meg, minden posztjukat el fogja rejteni a Facebook algoritmusa, akkor is, ha van köztük olyan, amit nem minősítettek hamisnak. Azok a felhasználók pedig, akik egy többször is hamis információkat közlő oldalt követnek, értesítést fognak erről kapni. A szabályok nemcsak a koronavírusra, hanem általában minden kamuhírre vonatkoznak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató