2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A lengyel elnök „abnormális agresszor-országnak” nevezte Oroszországot

Grúziai látogatása során Andrzej Duda lengyel elnök „abnormális agresszor-országnak” nevezte Oroszországot.

Sürgette, hogy „Moszkvát kényszerítsék rá a nemzetközi jogi normák betartására”.

Mindeközben szakértők úgy vélték, hogy Duda ilyesfajta kijelentései ellentmondanak Varsó stratégiai érdekeinek.

Egy ilyen helyzetben miért szánta rá magát a lengyel vezető Oroszországgal szemben ellenséges retorikára?

Tegnap Andrzej Duda lengyel elnök kétnapos látogatásra Tbiliszibe érkezett. Látogatását Grúzia Függetlenségi Napja megünnepléséhez időzítette.

„Oroszország tettei – agresszív, birodalmi ambíciók fűtötte tettek. Olyanok, amelyek megfosztják normális életüktől az embereket, államok lerombolásához, hadiállapotokhoz, emberek pusztulásához vezetnek. Olyan tettek, amelyekbe a nemzetközi közösség nem törődhet bele. Oroszország nem normális ország. Ez nem az az ország, amely normálisan viselkedik. Ez egy agresszor ország”

– jelentette ki Duda.

Mint mondta, Oroszország lépései „határozott tetteket várnak el a nemzetközi közösség részéről”.

 Duda emlékeztetett rá, hogy 2022-ben Lengyelország tölti majd be az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) elnöki tisztét. Ország nevében megígérte, hogy az „orosz kérdést” fel fogja vetni az ENSZ Közgyűlésén, valamint az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában.

Duda ezen kívül felszólított arra, hogy „Oroszországot kényszerítsék rá a nemzetközi jogi normák betartására”, és követelte, hogy Moszkva vonja ki csapatait Abháziából és Dél-Oszétiából, ahová a 2008-as grúziai agressziót követően telepítették őket.

Szalome Zurabilisvili grúz elnök, a maga részéről „Andrzej Duda második hazájának” nevezte országát, és Lengyelországot „megbízható barátnak és partnernek” nevezte Grúziának az Európai Unióhoz és a NATO-hoz való csatlakozása terén” – amiért is köszönetet mondott.

Forrás: Oroszhírek.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató