2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Több európai országban még érvényben van a kijárási tilalom

– Magyarországon május 22-én elértük az ötmillió beoltottat, így előbb indulhatott újra az élet és a gazdaság, mint az európai uniós országok többségében.

Míg hazánkban már eltörölhettük az éjszakai kijárási tilalmat, addig több más országban továbbra is érvényben van a lakhelyelhagyás időbeli korlátozása

– közölte a Kormány.hu szombaton.

 A közlemény szerint Franciaországban este 9 órától reggel 6-ig tart a kijárási tilalom, ezalól a munkavégzés, egészségügyi és családi szükséghelyzet adhat felmentést, illetve szabad a háziállatok sétáltatása is a lakóhely közelében. A tervek szerint június 9-től este 11 órára módosul a kijárási korlátozás kezdete, teljes eltörlését pedig június 30-tól tervezik.

Olaszországban, ha jól alakulnak a számok, a kormány csak június 21-én tervezi megszüntetni az éjszakai kijárási tilalmat a járványügyi szempontból alacsony kockázatú területeken. Legutóbb május 18-án enyhítettek a szabályozáson, ennek értelmében csak a szükséges feladatot ellátók és a munkába menők tartózkodhatnak kint este 10 és reggel 6 óra között.

Görögországban éjjel fél 1 és reggel 5 óra között van érvényben kijárási korlátozás, a szabályozáson legutóbb május 14-én lazítottak.

Németországban legkésőbb június 30-ig érvényben van az országos korona-vészfékrendszer, ami alapján a fertőzöttségi ráta 100-as értéke felett kijárási korlátozás van érvényben az adott körzetben este 10 órától reggel 5-ig. Kivételt ezalól a munkavégzés, egészségügyi okok, az egyéni séta vagy a sport jelenthet. A betegségen már átesett vagy beoltott, védett személyek felmentést kapnak a kijárási korlátozás alól. Jelenleg hat ilyen körzet van az országban, Baden-Württembergben, Bajorországban és Türingiában – írták a kormányzati portálon.

Éjszakai kijárási tilalom van érvényben jelenleg Luxemburgban is, a nagyhercegség kormányzatának hivatalos honlapja szerint éjfél és reggel 6 óra között nem tartózkodhatnak az utcán a lakosok. Kivételek természetesen itt is vannak: kórházi, éjszakai patikai látogatás, rendőrségi ügyek, szükséghelyzet, éjszakai munkavégzés esetén szabad a kijárás.

Európa óvatos nyitásáról itt írtunk részletesebben. Ebből kiderül, hogy az oltási kampány gyorsaságának köszönhetően Magyarország az elsők között oldhatta fel a járványügyi korlátozások többségét.

Forrás: Magyar Nemzet

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató