2021. június 21. - Alajos, Leila
EUR : 355.38
USD : 298.31
Időjárás ikon31°21°

Újabb újságírót vettek őrizetbe Belaruszban

Aljakszej Sotát, a Hrodna.life főszerkesztőjét egy mikrobuszba kényszerítették az abban ülő ismeretlenek.

Újabb újságírót vettek őrizetbe Fehéroroszországban, ezúttal a Hrodna.life hírportál főszerkesztőjét – közölte a Fehérorosz Újságírók Szövetsége. A szervezet közleménye szerint Aljakszej Sotát, a Hrodna.life főszerkesztőjét a háza közelében vették őrizetbe. A Hrodna.life szerint az újságíró mellé hajtott egy mikrobusz, és az abban ülő ismeretlenek a járműbe kényszerítették.

Sota korábban a tut.by fehérorosz hírportál újságírója volt, amelynek több munkatársát szintén őrizetbe vették. Márciusban a hrodnai bíróság tárgyalta a Hrodna.life főszerkesztőjének ügyét, akit szélsőséges anyagok terjesztésében találtak bűnösnek és pénzbírsággal sújtottak. Egy másik vasárnapi bejelentés szerint a társadalmi rend megdöntésére irányuló szervezkedéssel vádolják Jegor Dudnyikov orosz állampolgárt. Anton Gasinskij, Dudnyikov ügyvédje közölte, hogy a fiatal férfi ellen azért emeltek vádat, mert az ellenzék számára forgatott reklámfilmekben szerepelt.

A Vjaszna fehérorosz emberi jogi szervezet vasárnapi közleménye szerint az ügyvéd, aki május 14-e óta képviseli Dudnyikovot, ezidáig nem kapott engedélyt arra, hogy meglátogassa védencét az előzetes őrizetben. Dudnyikov anyja, aki Oroszországból utazott Minszkbe, a Vjaszna szerint elmondta, hogy a fia nem vett részt ellenzéki megmozdulásokban, a fehérorosz fővárosba pedig barátnője meglátogatására utazott. A húszéves Dudnyikovot május 5-én vették őrizetbe, a bérelt lakásban házkutatást tartottak. A vád alapján akár három év szabadságvesztésre is ítélhetik.

Fehéroroszországban augusztus 9-én vitatott tisztaságú elnökválasztásokat tartottak, amelyen a hivatalos végeredmény szerint Aljakszandr Lukasenka győzött elsöprő többséggel. Az ellenzék, az Európai Unió és az Egyesült Államok nem ismeri el a választások eredményét. Augusztus óta folyamatosan tüntetnek az országban Lukasenka lemondását követelve, a hatóságok több ezer ellenzékit állítottak elő.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató