2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Republikon: A Jobbik lett stabilan az ellenzék vezető ereje

Nem egy hónapra szólt a Jakab Péter által vezetett párt előnye, még ha az adatok alapján mindez mikroelőnynek is mondható. Az biztos, hogy miközben a Fidesz erősödik vissza, több ellenzéki párt veszít támogatottságából, az összellenzék pedig éppen hogy vezet csupán - írja a Telex.

A Fidesz-KDNP támogatottsága a korábbi csökkenés után kis mértékben ismét növekedett, mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében, jelenleg 32 illetve 47 százalékon állnak, írja a Republikon Intézet májusi párpreferecia-kutatásának elemzése.

A Momentum és a DK is 1-1 százalékpontot veszített áprilishoz képest, a teljes népesség és pártválasztók között is, miközben a Jobbiknak sikerült megőrizni a korábban villongásnak tűnő erősödését.

Jelenleg a Momentum a teljes népességben 7, a pártválasztóknál 11 százalékkal bír, a DK pedig ennél kicsit magasabb, 8 és 12 százalékkal. Persze mind a Fidesz, mind a Momentum és DK változásai hibahatáron belül vannak, az ugyanakkor beszédes, hogy

a Jobbik 10 és 14 százalék támogatottsággal bír a két csoportban, ezzel pedig májusra stabilan a legnépszerűbb ellenzéki párttá vált a gyurcsányista Jobbik.

Az intézet adataiból az is kiderült, hogy az MSZP szintén stagnált, a teljes népességben 6, a pártválasztók között 9 százalékos a támogatottsága. A Párbeszéd, az LMP és a Mi Hazánk sem változtatott helyzetén, a Párbeszéd és LMP továbbra is 1 százalékkal bírnak a teljes népességben, és 2 százalékkal a pártválasztók körében. A Mi Hazánk továbbra is 1 százalékkal bír mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében. Az MKKP a teljes népességben továbbra is 1 százalékon áll, a pártválasztók körében 1-ről 2 százalékra erősödtek.

A bizonytalanok aránya 32-ről 33 százalékra nőtt, így összességében a pártok támogatottsága alig változott májusban, ugyanakkor a Fidesz visszanyert egy újabb százalékpontot, és látható, hogy ezekben a hónapokban küzdi vissza magát a télen elveszett szavazatokkal szemben. A Republikon elemzése szerint a nyitás közrejátszhatott a növekedésben, de azt is írták, hogy

a DK és Momentum ismét gyengültek kissé, miközben azonban a Jobbik ebben a hónapban nem vesztett, magyarán stabilan a legnépszerűbb lett az ellenzéki pártok között.
Arra is kitértek, hogy az ellenzéken belül az erőviszonyok nagyságrendileg nem sokat változtak, két különálló blokk alakult ki, négy, nagyjából hasonló támogatottságú középpárt (Jobbik, DK, Momentum, MSZP) és négy tartósan jelenlévő, de kitörni egyelőre nem tudó kisebb párt (Párbeszéd, LMP, MKKP, Mi Hazánk).

Azt is írták, továbbra is igaz, hogy az ellenzéki összefogás támogatottsága összesítve nagyobb, mint a Fidesz-KDNP tábora. A teljes népességben (32%-33%), a pártválasztók között pedig

(47%-50%) ez az arány
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató