2021. június 13. - Anett, Antal
EUR : 346.08
USD : 284.44
Időjárás ikon27°17°

Újabb ellenzéki politikust tartóztattak le Oroszországban

Leszállították az indulni készülő repülőgépről az ellenzéki Nyílt Oroszország szervezet volt ügyvezető igazgatóját, Andrej Pivovarovot Szentpéterváron – közölték hétfőn késő este orosz hírügynökségek.

Pivovarov több médiummal közölte, hogy a kifutópálya felé guruló repülőgépet megállítva vitték be az határőrséget is felügyelő Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) irodájába a pulkovói reptéren, az állítva, hogy körözést adtak ki ellene.

Az aktivista szerint belügyi körözési listán nem szerepel, és tiltott anyagot nem találtak nála. 

A híradásokból nem derült ki, hogy mi volt a célállomása a nemzetközi járatnak, amelyről Pivovarovot levették. A Kreml-ellenes, emigráns volt oligarcha, Mihail Hodorkovszkij által alapított Nyílt Oroszország egyébként múlt csütörtökön feloszlatta magát. A döntést Pivovarov azzal indokolta, hogy az orosz parlament alsóháza meg akarja szigorítani a nemkívánatos szervezetekről rendelkező törvényt, a Nyílt Oroszország pedig meg kívánta védeni tagjait a büntetőeljárásától.

A Nyílt Oroszország nem szerepel a nemkívánatos szervezetek listáján

Pivovarov azt mondta akkor, hogy a szervezet helyében nem alakul majd újabb szervezet, mert félő, hogy a hatóságok azt a tevékenység folytatásaként fogják értékelni. Az oroszországi Nyílt Oroszország hivatalosan nem szerepel ugyan a nemkívánatos szervezetek listáján, de az ugyancsak Hodorkovszkijhoz kötődő, londoni székhelyű Open Russia Civic Movement és az OR (Otkritaja Rosszija) igen.

A Nyílt Oroszország 2019-ben már bejelentette, hogy feloszlatja magát, majd ugyanezen a néven megalakult egy új szervezet,

de annak bejegyzését az igazságügyi minisztérium elutasította. Az orosz hatóságok kapcsolatot látnak a Nyílt Oroszország és az Open Russia Civic Movement tevékenysége között. Ez indokul szolgált számukra arra, hogy feloszlassanak egy Moszkvában, március 13-án tartott városi képviselői tanácskozást. Oroszországban a 2015-ben elfogadott vonatkozó törvény értelmében eddig több mint 30 szervezetet minősítettek nemkívánatosnak.    

Orosz ellenzéki véleményformálók szerint a hatalom el akarja lehetetleníteni a parlamenten kívüli ellenzék részvételét a szeptember 19-i választásokon. A moszkvai ügyészség április végén kezdeményezte három, Alekszej Navalnij ellenzéki politikushoz kötődő szervezet szélsőségessé minősítését. Az ügyben folyó per június 9-én folytatódik.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató