2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A luhanszki szakadárok azt kérik Fehéroroszországtól, hogy adják ki nekik Prataszevicset

Na, most mi lesz Karácsony Gergely profilképével?

Zsoldos volt a fiú, nem "csak haditudosító"...

Prataszevicsről ITT ÍRTUNK!

A luhanszki szakadárok „főügyészsége” – a Minszkben leszállásra kényszerített Ryanair-gépen őrizetbe vett – Raman Prataszevics ellenzéki blogger átadását kérte a fehérorosz hatóságoktól. Azt állítják, nyomozati eljárás lefolytatásához kérik a férfi átadását, mert azzal gyanúsítják, hogy korábban a Donyec-medencei konfliktusban ukrán oldalon részt vevő Azov ezredben harcolt.

„A BŰNÜGYI VIZSGÁLAT SORÁN MEGÁLLAPÍTÁST NYERT, HOGY PRATASZEVICSNEK KÖZE VOLT DONYECKI BÉKÉS TELEPÜLÉSEK TŰZ ALÁ VÉTELÉHEZ ÉS A POLGÁRI INFRASTRUKTÚRA MEGSEMMISÍTÉSÉHEZ, AMIVEL ÖSSZEFÜGGÉSBEN A LUHANSZKI NÉPKÖZTÁRSASÁG FŐÜGYÉSZSÉGE JOGSEGÉLYKÉRELEMMEL FORDULT A FEHÉROROSZ KÖZTÁRSASÁG IGAZSÁGÜGYI SZERVEIHEZ, HOGY TEGYÉK LEHETŐVÉ NYOMOZATI CSELEKMÉNYEK LEFOLYTATÁSÁT A GYANÚSÍTOTT PRATASZEVICS RÉSZVÉTELÉVEL LUHANSZK TERÜLETÉN.”

A luhanszki főügyészség korábban büntetőeljárást indított a fehérorosz Prataszevics ellen azzal a gyanúval, hogy a férfi 2014-ben önkéntesként csatlakozott az Azov ezredhez, ahol 2014 nyara és 2015 tele között az alakulat 2. csapásmérő-roham százada kommunikációs parancsnokának helyetteseként szolgált, és harci cselekményekben is részt vett.

Andrij Bileckij, az Azov ukrán önkéntes alakulat alapítója május 26-án cáfolta, hogy Prataszevics harcolt volna a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban, a férfi újságíróként járt a kelet-ukrajnai válságövezetben. Bileckij megerősítette, hogy a fehérorosz kormány által szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője több, Ukrajna ellen harcoló alakulat mellett ott volt, meg is sebesült az Azovi-tenger partján fekvő, dél-donyecki Sirokine településnél, de nem gépkarabéllyal a kezében, hanem újságíróként, „szavakkal küzdött” mellettük.

Fehéroroszország a héten tovább szigorított a szabályokon, így még nehezebb elhagyni az országot: az elcsalt elnökválasztás óta sorra menekülnek az emberek külföldre, de már csak azokat engedik ki, akiknek állandó lakhelyük van egy másik országban.


Forrás:MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató