2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

30 évre küldené börtönbe az ügyészség az afroamerikai bűnöző George Floydot igazoltató rendőrt

A vád képviselői szerint a szokásos börtönbüntetés dupláját kellene kiszabni Derek Chauvinra, a védelem próbaidőre bocsátást kér.

Az ügyészség 30 év letöltendő börtönbüntetést kér Derek Chauvinra – jelentették be. A volt rendőrről még áprilisban mondta ki az esküdtszék, hogy mindhárom ellene felhozott vádpontban bűnös George Floyd tavalyi halálával kapcsolatban.

Tavaly május 25-én Minneapolisban a rendőrök elő akarták állítani a 46 éves George Floydot, miután bejelentést kaptak, hogy a férfi hamis pénzzel akart fizetni. Floyd nem akart eleget tenni a rendőri felszólításnak, a két méteres afroameriaki bűnöző ellenállt, ezért lefogták, és a földre teperték. Chauvin ezt követően a földön fekvő Floyd nyakán térdelt perceken keresztül. A férfi nem sokkal később meghalt.

Chauvint gondatlanságból, illetve hirtelen felindulásból elkövetett emberöléssel és gyilkossággal is vádolták. Alepesetben 15 év börtönbüntetés járhatott volna ezért, de a súlyosbító körülmények miatt ezt 40 évre is felemelhették volna. Az ügyészség szerint a 30 éves büntetés volna a megfelelő.

A rendőrök testkamera-felvételeiből kiderült: Floyd már az intézkedés előtt rosszul volt. A halottkémi jelentés szerint szívbeteg és koronavírus-fertőzött is volt. Ezenkívül kábítószereket találtak a szervezetében.

Chauvin védőügyvédje azt kérte a bíróságtól: 15 évnél kevesebbre ítéljék a védencét, és bocsássák próbaidőre. Ezt azzal indokolja, hogy Chauvin a kiképzése alatt tanult előírásokat követte, nem tudta, hogy amit tesz, az bűncselekmény.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató