2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Floridában megtiltották a transzneműek női sportversenyeken indulását

Ron DeSantis, Florida állam republikánus kormányzója kedden, azaz a Pride Hónap első napján aláírta egy rendeletet, amelynek értelmében mostantól csak azok vehetnek részt a női sportversenyeken, akiknek a születési nemük nő. Florida állam ezáltal megtiltja a transznemű nők részvételét a női sportversenyeken az állami iskolákban.

Az eseményről a politikus közösségi oldalain is büszkén beszámolt. Ron DeSantis a mai napig a volt elnök, Donald Trump egyik leghangosabb támogatója. Emlékeztetőül: Donald Trump volt az, aki kitiltotta a transznemű katonákat az Amerikai Egyesült Államok seregéből. E rendeletét Joe Biden idén évelején, nem sokkal hivatalba lépését követően megsemmisítette.

Helyi és országos LMBTQ-aktivisták diszkriminatívnak nevezték a lépést és ígérik, jogi útra terelik az ügyet. A kormányzó szerint a rendelet azért fontos, hogy „meg tudják őrizni e versenyek integritását. A biológia, nem az ideológia határoz meg minket, amikor sportolunk” – számol be a BBC.

A törvény azt is lehetővé teszi a diákok számára, hogy jogi lépéseket tegyenek az iskola ellen, ha úgy érzik, hogy az megsértette a rendeletet és „megfosztotta őket” a sportolási lehetőségtől. A törvény támogatói szerint ugyanis a transznemű női sportolók „tisztességtelen előnyt élveznek” ezeken a sportversenyeken. A törvény kritikusai szerint ellenben felesleges és diszkriminatív a rendelet.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató