2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Biden megbüntetett ötvenkilenc kínai céget

Joe Biden amerikai elnök büntetőintézkedéseket hozott ötvenkilenc kínai vállalat ellen, amelyek kötődnek a kínai védelmi és megfigyelési technológiákat fejlesztő ágazathoz, írja az MTI.

Az elnöki rendelet szerint az amerikai vállalatok augusztus másodikától nem fektethetnek be a szóban forgó vállalatokba, nem kereskedhetnek értékpapírjaikkal. Biden megakadályozza azt, hogy amerikai vállalatok befektetéseikkel támogassák a kínai hadiipart, a hadsereget, a hírszerzést, a hozzájuk kötődő kutatásokat és fejlesztési programokat. Tiltja az amerikai befektetéseket olyan kínai cégekben, amelyek aláássák az Egyesült Államok és szövetségesei biztonságát vagy demokratikus értékeit.

Az intézkedés a Donald Trump által tavaly novemberben kiadott rendeletre épül, a felsorolt vállalatok listája felváltja a védelmi minisztérium által korábban összeállított feketelistát, amelyen több mint ötven kínai vállalat szerepelt.

A felsorolt vállalatok közül sokan már az előző elnöki rendeletben is szerepeltek, köztük az okostelefonokat és internetes berendezéseket gyártó Huawei, illetve Kína harmadik legnagyobb olajipari cége, a CNOOC.

Egy washingtoni bíróság döntése révén a korábbi szankciós listáról lekerült az okostelefonokat gyártó kínai Xiaomi, és ez a vállalat nem esik a most bevezetett szankciók hatálya alá sem.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató