2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Cseh Katalin szerint a Fidesz a perifériára sodródott az EU-ban

A Momentum európai parlamenti képviselője szerint a kormányváltás után Magyarország csatlakozni fog az Európai Ügyészséghez.


 
Cseh Katalin az Atv Egyenes beszéd című műsorában az Európai Bíróság döntéséről azt mondta, a Sargentini-jelentés tartalmát a magyar kormány nem tudta megtámadni, ezért megpróbálta az elfogadás módját, de ez sem sikerült neki. A Momentum európai parlamenti képviselője szerint az Orbán-kormány évek óta Európa perifériáján mozog, a hatalom megszerzésére irányuló összes kísérlete kudarcba fulladt.

Ideológiai kakofónia

A lila párti politikus úgy véli, a Fidesz európai parlamenti képviselői most nem tudnak parlamenti munkát végezni, nem ülhetnek bizottságokban, nem dolgozhatnak törvényeken, mindössze két dolgot tehetnek, felszólalhatnak a plenáris üléseken és szavazhatnak. Egyébként pedig

elveszítették a befolyásukat, semmilyen beleszólásuk nincs abba, hogy alakul az Európai Parlamentben a törvényhozás

– vélekedett.

Cseh Katalin kijelentette, a Fidesz az elmúlt 10 évben következetesen tart a szélsőjobboldalra, olyan barátokat szerzett magának, amilyeneket ő ellenségnek sem kívánna: olasz szélsőjobbosokat, elképesztő nézeteket valló német pártokat. A képviselő úgy fogalmazott, teljes ideológiai kakofónia, ami most a Fidesz körül formálódik. S bárhogy próbál a szélsőjobboldali euroszkeptikus frakciókkal zsonglőrködni Orbán Viktor – fogalmazott –, ettől még egy fővel sem lesz kisebb az Európa-párti többség, amely jelenleg a parlamentet vezeti.

Az OLAF kapjon több pénzt

Az Európai Ügyészségről kijelentette Cseh Katalin, hogy reméli, a jövőben az Európai Unió elvárja minden egyes olyan tagállamától, amely pénzt kap, hogy adjon beleszólást az unió szerveinek abba, hogy vizsgálhassák meg, a forrást hogyan és mire költik el, s ha lopnak, akkor uniós szinten lehessen a tolvajokat megbüntetni. S azért küzdenek a momentumos képviselők – fogalmazott –, hogy az uniós csalás elleni hivatal, az OLAF kapjon több pénzt és több jogkört, hogy azokban az országokban mélyebben vizsgálódhasson, amelyek nem csatlakoztak az Európai Ügyészséghez.

Cseh Katalin arra is utalt,

ez a helyzet csak egy évig áll még fenn,

hiszen a reményei szerint 2022 áprilisában megalakuló új kormány Magyarországot belépteti az ügyészségi szervezetbe.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató