2021. június 16. - Jusztin
EUR : 351.26
USD : 289.56
Időjárás ikon28°18°

Az erdélyi románok Dinamót skandáltak Trianon helyett a kis ünnepségükön

A bukaresti románok azt skandálták, hogy „Trianon! Románia!”. Az ott bámészkodó helyi románok nem értették, mi történik, ezért „Dinamo! Dinamo!” felkiáltással csatlakoztak.

Noha a szervező Mihail S. Târnăveanu azt ígérte, idén népesebb és szervezettebb lesz a román szélsőjobb a sepsiszentgyörgyi trianoni „ünnepségén”, nem sokkal sikerült túlszárnyalni a tavalyi megmozdulást, idén mintegy százan gyűltek össze. Bukarestből, illetve Bákó, Buzău és Botoșani megyékből is érkeztek, mindenkinél volt egy román zászló.
 
A beharangozóban az állt, hogy hatkor kezdenek az Állomás negyedi román katona szobránál, de fél órán keresztül csak rendezték a soraikat, egymást fényképezték a román népviseletbe öltözött résztvevők. Közben néhány helybéli román is odaérkezett, akik egymástól kérdezgették, hogy mit ünnepelnek. Valaki felvetette, hogy talán június 10-ét, de valószínű, hogy május 10-re, a román királyság napjára gondolt. A találgatásoknak Târnăveanu vetett véget, megmagyarázva, „ma 101 éve írták alá a trianoni békeszerződést a románok vérével. A békeszerződés nem a nagyhatalmak ajándéka volt, hanem a román katonai győzelmek, a gyulafehérvári nagygyűlésen megfogalmazott népakarat kifejezése. Amikor 1919-ben a román hadsereg elfoglalta és felszabadította a bolsevik uralom alól Budapestet, kész tények elé állította a nagyhatalmakat.”
 
Egy ideig várták a papokat, majd gyászmisét tartottak a hősi halottak emlékére, és megkoszorúzták a román katona szobrát. Csendőri, rendőri felvezetéssel elindultak a városközpont felé, közben hatalmas közlekedési dugó alakult ki, a rendőrök irányították a kereszteződésekben a forgalmat.
A felvonulók négy molinót vittek, ezeken a budapesti Országház, a Kárpátokon átkelő román katonák, Nagy-Románia-térkép és a gyulafehérvári nagygyűlés jelenete volt. Egy zászlón az állt „Budapest–1919”. Hangszórókból harsogtak a hazafias indulók, majd ahogy közeledtek a városközponthoz, skandálták, hogy „Trianon! Románia!”. Az ott bámészkodó helyi románok sem értették, mi történik, volt, aki „Dinamo! Dinamo!” felkiáltással csatlakozott.
 
A Mihai Viteazul-szoborcsoport előtt kibontottak egy hatalmas molinót, amin azt írta: Hagyjátok a frusztrációkat, Trianon az igazság. (Lăsați frustrările deoparte, Trianon este dreptate). Hazafias dalokat énekeltek, verseket mondtak, Târnăveanu közben több rövid beszédet mondott, többek között megfedte a román országos sajtót, hogy a Székelyhon portálról és a Háromszék napilapból veszik át a róluk szóló híreket, nem a helyi román sajtóból. Azt is mondta, hogy elhozták Sepsiszentgyörgyre Úzvölgye lángját.
Maria Graur, a helyi ASTRA Egyesület elnöke, a Mesagerul de Covasna portál igazgatója végül békülékeny hangot ütött meg: lépjünk át a gyűlöleten, nyújtsunk kezet egymásnak az Európai Unióban.

Forrás: szekelyhon.ro

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató