2021. június 21. - Alajos, Leila
EUR : 355.38
USD : 298.31
Időjárás ikon31°19°

Meghalt a legendás magyar basszusgitáros

Meghalt Szappanos György, az ország egyik leghíresebb basszusgitárosa – közölte a Budapest Music Center.

Az általános iskolai évek alatt zongorázni és gitározni tanult, és utóbbi iránt kezdett el intenzívebben érdeklődni, amikor megkapta első Jolana basszusgitárját. Beiratkozott egy zeneiskolába, ahol Török György jazzgitáros növendékeként kezdett tanulni kottaolvasást, zeneelméletet. Ekkor kezdődött a jazz iránti rajongása, melyet a leginspiratívabb, legkimeríthetetlenebb műfajnak tartott. Felvételt nyert a konzervatóriumba, ahol akkoriban még nem létezett basszusgitár szak, így a nagybőgőt választotta hangszernek, de ezután ismét visszatért a basszusgitárhoz.

Pályája kezdetén Babos Gyula zenekarában játszott, majd többek között a Tátrai Bandet és a Boom-Boom együttest erősítette. Mohai Tamással és Hirlemann Bertalannal megalapították a legendás Háború együttest, mellyel eMeRTon-díjat kaptak. A hazai jazzélet majdnem minden szereplőjével játszott már együtt.

2003-ban hozta létre saját jazz-rock zenekarát Full Playback néven. Nagy János zongoristával közel tíz évig játszottak együtt különböző formációkban. Nagy János Hasbeszélő című kortárs báboperájában szintén ő basszusgitározott, ezzel is bizonyítva sokszínűségét és műfaji határokat nem ismerő tudását.

KÉTSZER IS MEGVÁLASZTOTTÁK AZ ÉV BASSZUSGITÁROSÁNAK.


Az utóbbi időben a Free Style Chamber Orchestra, a Tumba Y Quema, a Tóth Sándor Quintet, Pálinkás Gergely és zenekara, illetve a Libido nevű együttesekben játszott, emellett pedig zenét is oktatott.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató