2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Visszalépett Tordai javára a momentumos Berg Dániel, így Olga harcolhat Bencével

„Nekünk arra van szükségünk 2022-re, hogy mind a 106 választókerületben egyetlen egy közös ellenzéki jelölt álljon, és arra, hogy egy közös miniszterelnök-jelöltünk legyen. Október 23-ig ez be fog következni, meg fog történni” – kezdte Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje egy rövid fudanos kitérő után egy vasárnapi, Facebookon közvetített sajtótájékoztatón, amin a II.-III. kerületi egyéni országgyűlési választókerületben indított jelöltjük, Berg Dániel is részt vett. Ott volt Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, akit az MSZP is támogat, illetve Tordai Bence, aki a Párbeszéd és az MSZP színeiben indul a II.-III. kerületi egyéni országgyűlési választókerületben.



 
Azért gyűltek össze vasárnap ilyen sokan, hogy bejelentsék: Berg Dánielt visszaléptetik Tordai Bence javára ebben a választókerületben.

„Mi úgy ítéltük meg, hogy akkor teszünk jót ebben a kerületben lakó progresszív szavazóknak, ha nem megosztjuk, hanem egyesítjük őket. Ezért Berg Dániellel közösen úgy döntöttünk, hogy a Momentum Tordai Bencét fogja támogatni a következő hónapokban az előválasztásokon (…)”

– fűzte hozzá Fekete-Győr.

„Őszinte leszek, első körben kicsit nehezen érintett a párt döntése, hogy visszalépjek, mivel minden kampányban, most is arra készültünk, hogy megnyerjük ezt a választást. Viszont nagyban megkönnyíti a helyzetemet, hogy egy olyan jelöltet támogathatunk ezzel a lépéssel, mint Tordai Bence” – mondta Berg, aki szerint Tordai nemcsak fiatal és lendületes jelölt, hanem ennek a rendszernek az „egyik legádázabb ellenfele és ami talán még fontosabb, most is rengeteget tesz a budai polgárokért.”

Itt megemlítette Tordai kiállását a Radetzky-laktanya és a Csipak-villa ügyében, vagy hogy elment Szijjártóhoz segítséget kérni az OPNI (=Lipót) területén családjukkal ott élő egykori OPNI-s egészségügyi dolgozók lakhatásának védelmében.

Ebben a kerületben a Demokratikus Koalíció Kálmán Olgát indítja, míg a kormánypárt részéről nem Varga Mihály pénzügyminiszter, hanem Gór Csaba lehet a jelölt, aki 2010 óta helyi önkormányzati képviselő itt.

Felmérte a jelöltek esélyeit a Párbeszéd

A Párbeszéd megrendelésére nemrég közvélemény-kutatást készített a Republikon a választókerületben, ehhez 800 embert kérdeztek ki telefonon március 29-én és 30-án. A szavazási hajlandóságot magasnak mérték. A megkérdezettek 79 százaléka mondta, hogy biztosan elmenne szavazni az országgyűlési választáson, és további 14 százalék valószínűleg elmenne. Ráadásul a Republikon felmérése szerint magasan nyerne az egységes ellenzék (DK, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum, Párbeszéd) listája, hiszen az ő listájukra szavazna a válaszadók 44 százaléka, míg a Fidesz-KDNP-re csak 29 százalék. Amikor csak azokat kérdezték, akik tudtak maguknak pártot választani, az egységes ellenzék 54 százalékot ért el a Fidesz-KDNP 35 százalékával szemben. Ebben a körben a kutyapárt 9, a Mi Hazánk 3 százalékon áll.

A legnépszerűbb jelöltet firtató kérdések nyomán ugyanakkor az előválasztás biztos szavazói körében ez a sorrend állt fel:

-Kálmán Olga vezetett 22 százalékkal,
-Tordai Bence 17 százalékon állt,
-Berg Dániel pedig 8 százalékon.

53 százalék nem tudott, nem akart válaszolni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató