2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Az átlagbérből élő családok akár egyszeri 1,4 milliót is nyerhetnek Orbán ötletével

Az olyan családok, ahol a szülők átlagbért keresnek, akár 1,4 millió forintnyi adót is visszakaphatnak jövő év elején, nem sokkal a parlamenti választások előtt

Orbán Viktor szerdán bejelentett ötletével, mely szerint a gyereket nevelő szülők jövő év elején visszakaphatják azt az átlagjövedelem alatti szja-t, amit 2021-ben befizetnek. A Telexesek számolgattak, hogy a jelenlegi ismeretek alapján ez mit jelenthet a gyakorlatban – bár sok még a kérdőjel.

 
Orbán mondataiból nem teljesen egyértelmű, hogy a tervezett adóvisszatérítés minden gyermeket nevelő családot érint-e (tehát az átlag feletti keresetűeket is), vagy csak a maximum az átlagbér szintjéig kereső szülőknek térítenék vissza a 2021-es szja-t. A kormányfő úgy fogalmazott az előadásában:

„Ha el tudjuk érni az 5,5 százalékos növekedést, akkor a gyermeket nevelő szülőknek '22 január-februárjában egyszerűen adjuk vissza azt az adót, amit befizettek a '21-es év során a költségvetésbe, ahogy van. Húzzunk egy fölső határt, mert a leggazdagabbaknak valószínűleg erre nincs szükségük, húzzuk meg valahol ott, ahol az átlagjövedelem van. Tehát az átlagjövedelem után befizetett szja-t, szja-ról beszélek, átlagjövedelem szintje vagy az alatt befizetett szja-t a gyermeket nevelő családok szülőinek adjuk vissza!”

Az alábbiakban azt számolták ki, a most ismert átlagkeresettel mennyi pénzt jelent ez egy olyan családnak, ahol – a modellszámítás kedvéért tegyük fel – mindkét szülő pont az átlagbért keresi. Az általunk leírt példa a KSH által legutóbb közölte, 2021 márciusi átlagbérrel kalkulált, de a hivatalos bruttó átlagbérek az év végéig várhatóan még emelkedni fognak (már ez a márciusi összeg is nagyjából 20 000 forinttal több, mint a januári volt). Az sem egyértelmű, hogy majd egy éves átlagbért fognak visszamenőleg számolni, vagy az utolsó, decemberi havi átlagkereset alapján húzzák meg a határt.

Szóval a kalkulációjuk csak hozzávetőleges, de mégis árulkodik arról, hogy nagyságrendileg mekkora összegek lehetnek majd a jövő év eleji visszatérítéseknél. És ez most csak a hagyományos adózási formában foglalkoztatottakra értendő, a máshogy adózókra (pl. katázók), nem vonatkoznak ezek a számok, hiszen maga a miniszterelnök is hangsúlyozta, hogy az szja-ra gondol.

Most márciusban 435 200 forint volt a bruttó átlagkereset (igaz, az emberek jelentős része vélhetően ennél kevesebbet keres, legalábbis erre utalnak az előző évi statisztikák). Pontosan ekkora fizetésnél 65 280 forint az szja. Ha a családban mindkét szülő pont ennyit keres, akkor az alábbi összegeket nyerik (azt is fontos megjegyezni, hogy látszólag ez a kevesebb eltartott gyereket nevelőknek kedvez, de ez csak azért van, mert a gyerekek után most járó szja-kedvezményeknek köszönhetően két- vagy többgyerekes szülők jóval kevesebbet adóznak – kevesebb befizetett szja-ból pedig csakis kevesebb juthat vissza).

Egy gyereknél

Az egyik szülő 12-szer 65 280, azaz 783 360 forint szja-t fizet most, azaz ennyit kap majd vissza.

A másik szülő a havi 10 ezer forint szja-kedvezményt kihasználva most 55 280 forint adót fizet, ennek 12-szeresét, azaz 663 360 forintot kap vissza.

Tehát összesen 1 446 720 Ft adót kaphatnak vissza.


Két gyereknél

Az egyik szülő 12-szer 65 280, azaz 783 360 forintot kap vissza.

A másik szülő a két gyerek után igénybe vehető adókedvezmény miatt 12-szer 25 280, azaz 303 360 forint adót fizet, vagyis ennyit kaphat vissza.

Tehát összesen 1 086 720 Ft adót kaphatnak vissza.


Három gyereknél

Az egyik szülő ebben az esetben is a 12-szer 65 280, azaz 783 360 forintot kapja vissza.

A másik szülő pedig 0 forintot kap vissza, hiszen a három gyerek után járó szja-kedvezmény havi 99 ezer forint, vagyis egyáltalán nem fizet adót.

Tehát összesen 783 360 Ft adót kapnak vissza.

Mi van a minimálbéresekkel?

A magyar gazdaság egyik közismert jelensége, hogy nagyon sok munkavállaló minimálbérre van bejelentve, az afölötti részt pedig vagy valamilyen legális formában (például ekhós foglalkoztatottként), vagy illegálisan, zsebbe kapja meg. Így érdemes azt is megnézni, hogyan hat a tervezett intézkedés egy minimálbéresre.

A minimálbér idén bruttó 167 400 forint, aminek az szja-ja 25 110 forint. Ha mindkét szülő ennyit keres, akkor összesen havi 50 220 forint jövedelemadót fizetnek – ha nincs gyerekük.

Egy gyerek esetén ketten együtt 40 220 forint szja-t fizetnek, így a család 482 640 forintot kaphat vissza a jövő év elején. Ha két gyereket nevelnek, érdemes megosztaniuk az szja-kedvezményt, ebben az esetben ketten 40 ezer forinttal csökkenthették az adójukat, vagyis csak 10 220 forint az szja-juk havonta, tehát jövő év elején 122 640 forintot kapnak majd vissza, míg három vagy több gyerek esetén, a mostani adókedvezményt kihasználva már nem is fizetnek adót.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató