2021. szeptember 23. - Tekla
EUR : 354.3
USD : 301.92
Időjárás ikon19°

Terézváros momentumos polgármestere egy játszótéren nyitotta meg a homofóbia elleni kiállítást

A terézvárosi Hunyadi téren június 7-től két héten át találkozhatnak a járókelők az „Én is ember vagyok” kampány kiállításával.

A május közepén indult társadalmi figyelemfelhívó kampány főszereplői olyan magyar LMBTQ emberek, akik arccal vállalva mesélnek életük egy-egy meghatározó élményéről. Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) 140 ezer LMBTQ embert kérdezett meg legutóbbi felmérése során, és a tavaly publikált eredményekből kiderül, hogy egy év alatt a magyar LMBTQ emberek 49 százalékát éri valamilyen diszkrimináció az identitása miatt.

A köztéri kiállítás megnyitóján a kerület polgármestere, a momentumos Soproni Tamás arról beszélt, hogy Terézváros az elfogadás mellett áll:

„Sokan mondják, hogy „túl sok szó esik” az elfogadás fontosságáról. A valóság ennek éppen az ellenkezője: túl keveset beszélünk arról, miért nem probléma, ha valaki mást szeret, máshogy él, mint a többség, hogy miért kellene nyitottabbnak, toleránsabbnak lennünk, és miért lenne ez jó azoknak is, akik szenvednek a kirekesztéstől.

Szerinte Magyarországon 2021-ben is nagyon nehéz dolog a többségtől eltérő identitással élni. Soproni azt ecsetelte, hogy a hátrányos megkülönböztetés létezik, és életeket tesz tönkre. Az „Én is ember vagyok” kampány éppen ezt, a kirekesztést, a megbélyegzést teszi átélhetővé.

Hozzátette:

Hiszek abban, hogy minden ember egyenlőnek születik, függetlenül a vallástól, származástól, anyagi vagy társadalmi helyzettől és szexuális orientációtól. A Hunyadi téren látható fotókiállítás, az emberi arcok, történetek is ebben a hitemben erősítenek meg. A képek a mindennapi gyűlölet és kirekesztés ellen szólnak, és az elfogadás fontosságát hirdetik. Egy apró, de fontos lépés ez a kiállítás ahhoz, hogy egy jobb világban éljünk.”

Önkormányzatokkal, nagykövetségekkel, médiumokkal és cégekkel összefogva az „Én is ember vagyok” kampányt az idén tíz éves Humen indította május 17-én, a homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni világnapon.

A Humen ügyvezetője, Erdei Zsolt szerint nem szabad bántanunk egymást, erre reflektálnak a megszólalók történetei.

“Nagyon örülünk, hogy ehhez a kampányhoz több budapesti kerület is csatlakozott, ennek keretében pedig most Terézvárosban egy köztéri kiállítás keretében valósulhatott meg. Külön öröm, hogy a kerület ennyire nyitottan és pozitívan fogadta a kezdeményezést.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató