2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Itt az új leggazdagabb lista: Mészáros Lőrinc egy évtized után megfosztotta trónjától Csányi Sándort

Immár Mészáros Lőrinc vezeti a magyarországi milliárdosokat felsoroló listát, egy évtizednyi vezetés után Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója a második helyre került - derül ki a ma megjelent A 100 leggazdagabb 2021 című kiadványból.

A Szakonyi Péter és csapata által összeállított A 100 leggazdagabb listájának élére idén Mészáros Lőrinc került, aki Csányi Sándort váltotta az élen. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója első ízben 2011-ben került a vagyoni lista első helyére - Demján Sándort váltotta, és egy évtizeden át megőrizte vezető helyét.

A ma megjelent 2021-es rangsort Mészáros Lőrinc 455 milliárdos becsült vagyonnal vezeti, őt Csányi Sándor követi 420 milliárd forinttal. Az idei listára hét új szereplő került fel.

A koronavírus-járvány okozta válság ellenére tovább nőtt a 100 leggazdagabb magyar vagyona. Az immár huszadik alkalommal elkészült összeállítás szerint az összesített vagyon 5586,7 milliárd forintot tett ki - ugyanez az első, 2002-es kiadás összegzése szerint mindössze 632,4 milliárd forint volt.

A 2021-es vagyonbecslés harmadik helyén 305 milliárd forinttal Gattyán György, a negyediken pedig Felcsuti Zsolt áll 246 milliárd forinttal.

Az első tízben alapvető változás nem következett be az elmúlt egy évben: sorrendben az ötödik Veres Tibor (230 milliárd), akit Bige László (201 milliárd), Széles Gábor (181 milliárd), Szíjj László (177 milliárd), Jellinek Dániel (170 milliárd) és Kasza Lajos (121 milliárd) követ. A top10 összvagyona 2506 milliárd forint - ez csaknem a  fele az első száz teljes vagyonának.

 

A 100 leggazdagabb idei listájára hét új szereplő került fel. A legelőkelőbb, 32. helyen Gál Miklós debütált: az MKB Bankból, a Takarékbankból és a Budapest Bankból most alakuló Magyar Bankholding Zrt. résztulajdonosának vagyonát 41,5 milliárd forintra értékelték.

Az 57. helyen lépett be a leggazdagabbak közé Balázs Attila, a Bayer Construct építőipari cégcsoport tulajdonosának vagyonát 27 milliárd forintra becsülték. A lista második felében kapott helyet Illés Tamás, aki a 64., Kreinbacher József, aki a 65. helyen áll.

A biztosítási piacra néhány évvel ezelőtt berobbant Keszthelyi Erik a 72. helyre érkezett, míg az élelmiszer-kereskedelemben aktív Halker cégcsoport két tulajdonosa - Gregorics László és Gödry Zoltán - a 75. helyen található, mintegy 20 milliárdos vagyonnal. Az utóbbi hónapokban tőzsdei száguldást mutató Masterplast többségi tulajdonosa is felkerült a listára: Tibor Dávid a 94. helyen "mutatkozott be" a 100 leggazdagabb között.

Idén tizedik alkalommal készült el a legbefolyásosabbak listája. A 11 politikai elemző, hangsúlyozottan szubjektív véleményét összegző befolyásbarométer élén - immár évek óta - Orbán Viktor a miniszterelnök áll, akit Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc követ. A további sorrend: Pintér Sándor, Rogán Antal, Szíjjártó Péter, Matolcsy György, Garancsi István, Varga Mihály és Kubatov Gábor.

 
A 100 leggazdagabb magyar jubileumi számát Szakonyi Péter és csapata készítette. A ranglista első száma 2002-ben, még a Magyar Hírlap kiadásában jelent meg. A kiadvány 2019 óta a Perche Kft. gondozásában jelenik meg.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató