2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Kamu Geri: Nemzetközi porondon elég jól megállom a helyem

Több európai miniszterelnökkel is találkozik majd, a kínai kormánynak küldendő levelet pedig már fordítják – nyilatkozta a főpolgármester az Indexnek adott interjújában.

 Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere szerdán az Indexnek adott interjút, amelyben szó esett az angol nyelvtudásáról, a Fudan Egyetem ügyéről, valamint arról is, hogy miért indult el miniszterelnök-jelöltként. 

„Hiperpasszív” nyelvtudás – nemzetközi porond

„Amikor Angela Merkel német kancellár lett, akkor tanult meg angolul, én ezt a példát szeretném követni” – kezdte Karácsony a beszélgetést reagálva a nyelvtudását ért kritikákra. Hozzátette: „Nyilván ez a haza egyik legfontosabb ügye, hogy nekem milyen típusú nyelvvizsgám van, és az mikortól datálódik.”

Budapest főpolgármestere egyébként úgy véli, hogy a nemzetközi porondon elég jól megállja a helyét.

Mint fogalmazott: „Olyan nemzetközi kapcsolatrendszere ellenzéki politikusnak, mint nekem, nem nagyon van másnak. Az a helyzet, hogy néhány napon belül több európai miniszterelnökkel fogok találkozni.” (Ezen mi konkrétan beszartunk,- a szerk.)

A Fudan-ügyről és a kormány keleti politikájáról

A Fudan Egyetemmel kapcsolatban

Karácsony Gergely elmondta, már kész van az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek által írt, a kínai kormánynak küldendő levél, jelenleg a kínai fordításon dolgoznak.

A miniszterelnök-jelölt szerint a beruházás „sem Magyarországnak, sem Kínának nem különösebben az érdeke”. Karácsony Gergely saját bevallása szerint azt hitte, leesik a székről, amikor Palkovics László ismertette neki és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármesternek a beruházási terveket. Karácsony szerint Magyarországnak „az lenne a jó, ha lezárulna az a történelmi vívódás, hogy a nyugat és a kelet között vagyunk, és hazánk mint komphajó kiköt a nyugati parton.”

„A kormány eljátszotta mindannyiunk bizalmát”

Arra a kérdésre, hogy a '22 utáni Karácsony vezette kormány majd transzparensebben kezeli-e a nemzetközi szerződéseket azt felelte:

az hogy mások hibáztak, abból miért következik, hogy én is hibázni fogok?”

Hozzátette: „Ennek a kormánynak a feje eljátszotta mindannyiunk bizalmát, a kormányzati teljesítményét, csak a családtagjainak a vagyonosodásából lehet igazából lemérni.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató