2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Putyin aggódik az ukránok esetleges NATO-tagsága miatt

„Képzeljük el, hogy Ukrajna a NATO tagja lesz. A repülési idő mondjuk Harkovtól Moszkváig 7-10 percre csökken” – fogalmazott az orosz államfő.

 Több elemzővel ellentétben nem tarja „fecsegések” az esetleges ukrán NATO-tagságról szóló beszédet Vlagyimir Putyin orosz elnök, mert ugyan Ukrajna belépésének vannak formális akadályai, de szerinte nincs rá garancia, hogy ne történjen meg.

Az előző két bővítésnél sem vették figyelembe Moszkva aggályait

Erről maga Putyin nyilatkozott a Rosszija 1 és a Rosszija 24 televízió által szerda este sugárzott interjújában. Rámutatott, hogy az észak-atlanti szövetség bővítésének előző két körével kapcsolatban sem vették figyelembe Moszkva aggályait. Még akkor sem, amikor pedig jó volt Oroszország és a NATO viszonya, mert az utóbbi számára a geopolitikai érdekek fontosabbak voltak a kapcsolatok minőségénél.

Úgy vélekedett, Moszkva annak ellenére sem lehet biztos abban, hogy Joe Biden amerikai elnök miben állapodott meg ukrán hivatali partnerével, Volodimir Zelenszkijjel a NATO-tagság ügyében, hogy a legutóbbi telefonbeszélgetés nyomán a kijevi államfői hivatal – washingtoni felszólítás után – korrigálta a tárgyalásról kiadott közleményt. Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az Egyesült Államok részéről még korainak gondolták a kérdésről a nyilvánosság előtt beszélni még a június 16-ra tervezett genfi orosz-amerikai csúcs előtt.

A NATO keleti bővítésének és annak a ténynek, hogy a szövetség infrastruktúrája közeledik Oroszország határaihoz, Putyin szerint „gyakorlati jelentősége van” Oroszország számára. Emlékeztettet rá, hogy Lengyelországnak és Romániának a szövetségbe való belépését követően az amerikaiak „könnyen” megegyeztek velük arról, hogy rakétavédelmi rendszereket helyezzenek el a területükön. Mint mondta, ezek indítóállásai olyan csapásmérő eszközök indítására is alkalmasak, amelyek 15 perc alatt elérik Oroszország központját.    

„Képzeljük el, hogy Ukrajna a NATO tagja lesz. A repülési idő mondjuk Harkovtól és, nem is tudom, Dnyepropetrovszktól Oroszország központi részéig, Moszkváig 7-10 percre csökken” – mondta Putyin.    

„Ez vörös vonal számunkra, vagy sem?” – fűzte hozzá a szónoki kérdést.    

Amerikai párhuzam

Putyin szerint ez ugyanúgy nem fogadható el, mint ahogy nem volt az az Egyesült Államok számára, hogy a Szovjetunió rakétákat telepített Kubába, ahonnan a repülési idő az Egyesült Államok ipari területeiig, beleértve Washingtont, 15 percig tartott. „Ahhoz, hogy a repülési idő 7-10 percre csökkenjen, rakétáinkat Kanada déli vagy Mexikó északi határánál kellett volna elhelyeznünk. Ez az Egyesült Államok számára vörös vonal, vagy nem?” – fogalmazott az orosz vezető.    

Putyin szerint valakinek végre el kellene gondolkodnia a NATO-ban azon, hogy Oroszországnak hogyan kell reagálnia a szövetség további bővítéséről szóló vitákra. Putyin egyet nem értésének adott hangot Kijev azon állításával kapcsolatban, hogy maguk az ukránok akarják a belépést, mert a közvélemény-kutatások szerint minimum 50 százalék ellenzi ezt, ugyanis nem akar a tűzvonalba kerülni. „Mindezek mellett ezek az emberek a közös civilizációnk részének érzik magukat”, akik nem akarnak „idegen zenére táncolni” – mondta az orosz államfő.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató