2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Gyorsított eljárásban tárgyalják a jogállamisági pert az EU Bíróságán

Döntött az Európai Bíróság elnöke, gyorsított eljárásban fogják tárgyalni a jogállamisági feltételrendszerrel kapcsolatos magyar-lengyel közös beadványt.

Ez azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel ősszel ítéletet is hirdet a bíróság. Ennek érdekében október 11-12-én tárgyalást tartanak, ahol a keresetet benyújtó magyar és lengyel kormánynak, illetve az ellenkeresetet beadó Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak lesz lehetősége az álláspontjaik kifejtésére.

A per célja annak megállapítása, hogy az uniós források jogállamisági feltételekhez kötése összeegyeztethető-e az uniós joggal. Ezt ugyanis Magyarország és Lengyelország vitatja.

Az ítéletnek abban is lesz szerepe, hogy az Európai Bizottság által, az eljárásra vonatkozó részletszabályok elkészítésékor figyelembe kell venni a bíróság megállapításait. A Bizottság már készíti ezt a kézikönyvet, az első változatát várhatóan két héten belül bemutatják. A brüsszeli testület elnöke, Ursula von der Leyen több alkalommal is megerősítette, hogy egyetlen ügy sem vész el és már tanulmányozzák a gyanús eseteket. Johannes Hahn, költségvetési biztos pedig arról is beszélt, hogy várhatóan ősz elején elküldik az első leveleket azoknak a tagállamoknak, amelyeknél feltételezik, hogy a jogállamisági problémák veszélyt jelentenek az uniós pénzek átlátható, célnak megfelelő elköltésére. Értesüléseink szerint Magyarország azok között lesz, akik már az első körben kapnak ilyen levelet.

A gyorsított eljárásnak abban van jelentősége, hogy az első ügyek a korábban vártnál időponthoz képest előbb kezdődhetnek. A bírósági eljárást lehetővé tevő kompromisszum elfogadásákor az volt a közvélekedés, hogy a per lehetővé teszi a magyar kormány számára, hogy az első ilyen ügyek csak a 2022-es országgyűlési választás után indulhassanak el - írja a HVG.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató