2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Idén is meggyalázták az úzvölgyi katonatemetőt a románok

A korábbi évekhez hasonlóan idén is az úzvölgyi katonatemetőbe vonultak a románok a Hősök Napja alkalmából. A csütörtöki ünnepségre több száz résztvevő érkezett az ország különböző pontjairól, sokan népviseletbe öltözve, román zászlókkal a kezükben.


 
Két év telt el a 2019. június 6-ai agresszív temetőfoglalás óta, a románok „lelkesedése” viszont azóta sem hagyott alább, rendszeresen visszatérnek ünnepelni az úzvölgyi katonatemetőbe.
Tavaly a települések közötti kijárási korlátozás ellenére vonultak közel százan a sírkertbe a Hősök Napja alkalmából, idén pedig újabb ünnepséget szerveztek az Úr mennybemenetelének napján.
 
Ahogy a korábbi ünnepségek alkalmával, ezúttal is Mihai Tîrnoveanu, az úzvölgyi katonatemetőbe már több román nacionalista megmozdulást szervező Calea Neamului Egyesület elnöke volt a kezdeményező, aki az elmúlt napokban többször is megosztotta Facebook-oldalán az esemény hírét, arra kérve az ország összes román lakosát, hogy csatlakozzanak az ünnepséghez.
 
Úgy fogalmazott: zászlókkal és ikonokkal a kezükben vonuljanak a dormánfalviak által állított betonkeresztekhez, amelyek a közös akaratuknak és az évenkénti jelenlétüknek köszönhetően állnak ma is a lábukon.

„Senki nem fog áthaladni rajtunk, ha elszántak és egységesek vagyunk. Ezt bebizonyítottuk, és továbbra is bizonyítani fogjuk! Nem alkudozunk a románság szabadsága, ahogy harcosaink és mártírjaink emléke kapcsán sem. Románnak lenni valóban nehéz, de mindig olyan szép”

– buzdított részvételre közösségi oldalán Tîrnoveanu.

Szavai láthatóan meghallgatásra találtak, ugyanis csütörtök délután több százan érkeztek a katonatemetőbe. A fokozott hatósági jelenlét mellett megszervezet ünnepségen ismét egyenként felolvasták a szerintük ott nyugvó közel 150 román katona nevét, majd egy ortodox egyházi szertartás és ünnepi beszédek következtek.
 
Mihai Tîrnoveanu még a megszokottnál is erőteljesebb üzeneteket fogalmazott meg, kiemelve, hogy az általa kiemelt kifogások, bírálások nem a teljes magyarságra, hanem a magyar politikusokra vonatkoznak. Felelevenítette a két évvel ezelőtti eseményeket is, szerinte azonban erőszakos cselekedetekre nem volt példa a temetőfoglaláskor. Rögtön utána viszont hozzátette, hogy a sírkert körül élőláncot alkotó magyaroknak esélyük sem volt a románokkal szemben.

„Ötezren voltunk itt, a Hargita és Kovászna megyei önkormányzatok elnökei által idehívott kétszáz személy pedig élőláncot alkotott a temetőkapu előtt. Hogyan gondolta az a kétszáz ember, hogy meg tud állítani ötezer személyt, akik a Hősök napján a nemzetközi temetőbe igyekeztek? Azt hitték, hogy egy szerencsétlen lánc a kapun meg tudja állítani a románokat? Soha!”

– húzta alá Tîrnoveanu. Hozzátette: a magyar politikusok továbbra sem mondtak le a dormánfalviak által állított emlékmű és a betonkeresztek ledöntéséről.
 
Sokszor kérdezik tőlünk, miért Úzvölgyébe jövünk megemlékezni, és miért nem más katonatemetőbe? Azért, mert sehol máshol nem fenyegeti az a veszély a román hősök keresztjeit, hogy buldózerekkel ledózerolják őket – hergelte a kedélyeket a Calea Neamului Egyesület elnöke.
 
Ezt követően Constantin Toma dormánfalvi polgármester is köszöntötte az ünneplőket, majd néhány zenés előadást követően a Trianon, az igazság napja feliratú pólót viselő Ciută Daniela is szót kapott, aki 500 kilométeres távolságból, Nagykárolyból érkezett a rendezvényre. Az időközben eleredő esőben aztán további zenés produkciókat adtak elő.
 
A korábbi ünnepségeken több alkalommal is kiosztott Úzvölgye fia nevet viselő kitüntetést ezúttal senki sem kapta meg. Az esemény a román emlékmű megkoszorúzásával zárult.

Forrás: szekelyhon.ro

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató